@article { author = {مشاهیری, یحیی and حسن پور اصیل, معظم}, title = {Evaluation of Gibberellic Acid and Humic Acid on Morpho-physiological indices and Vase life of Cut Flower Daffodil (Narcissus pseudonarcissus)}, journal = {Journal of Plant Production Research}, volume = {24}, number = {4}, pages = {79-92}, year = {2018}, publisher = {Gorgan University Of Agricultural Sciences and Natural Resources}, issn = {2322-2050}, eissn = {2322-2778}, doi = {10.22069/jopp.2018.12763.2149}, abstract = {Background and objectives: Narcissus is one of the most important ornamental bulbous plant in the temperate regions which it can be used as cut flower or flowering potted-plant (14). Moreover, this flower is planted in high volume for the beautification of scenery and environment in parks and gardens. One of the limiting factors in the post-harvest vase life and selling of narcissus is its short post-harvest life and quick wilting of its petals. Fresh cut flowers of narcissus have a very short vase life of around 4 to 8 days (6). Flower senescence after harvest is a major limiting factor in cut flower production. Any factor that can cause delay or disable the destructive or physiological processes in cut flowers can improve post-harvest life (12). The production of cut flowers with suitable quality and long vase life is one of the favorite economical activities in the industry (2). Previous studies tried to look for procedures to improve the quality and quantity of cut flowers and ornamental plant production, and amongst them, plant growth regulators have a special importance specifically in gibberellic acid effects (10). Humic acid is a natural organic polymer which can improve quality and durability of ornamental plants, directly such as hormone-like substances of gibberellic acid, auxin, and cytokinin and indirectly by increasing absorption and translocation of nutrients in the plant (20). The general purposes of the current study were to improve vase life of narcissus (German cultivar) and to determine the best concentration of gibberellic acid and humic acid. Materials and methods: The current study aimed to investigate the effects of gibberellic acid and humic acid on various indicators of growth and vase life of narcissus flower. It was conducted on the basis of the factorial experiment with randomized complete block design which consisted of with two experimental factors, 12 treatments, and replicated three times. In each replication there were five pots and for each pot one bulb was cultivated and the total number of cultivated pots were 180. Experimental factors were gibberellic acid in four levels (150, 300, 450 ppm and control) and humic acid in three levels (250, 500 ppm and control). Results: Results from analysis of variance table showed that the effect of gibberellic acid on the height of floral stem, the total soluble solids and the cell membrance stability index was significant in comparison with control (Table 2). Gibberellic acid and humic acid treatments independently had significant differences on the relative fresh weight and vase life of narcissus cut flowers. Also diameter of floral stem and calcium content were increased by humic acid treatment. Interaction between treatments of gibberellic acid 300 ppm and humic acid 500 ppm resulted in the highest length of leaf. Conclusion: This research concludes that the best treatments for improvement of vase life and the researched properties of narcissus were the 300 ppm gibberellic acid and 500 ppm humic acid concentrations.}, keywords = {Keywords: Cell membrance stability index,Calcium content of stem,Water absorption rate,Total soluble solids,Relative fresh weight}, title_fa = {بررسی اثرات جیبرلیک اسید و هیومیک اسید بر شاخص‌های مورفوفیزیولوژیک و عمر گلجایی گل شاخه بریدنی نرگس}, abstract_fa = {سابقه و هدف: نرگس یکی از مهم‌ترین گیاهان پیازی زینتی در مناطق معتدله می‌باشد که به عنوان گل بریدنی و گیاه گلدانی مورد استفاده قرار می‌گیرد و افزون بر این، این گل در سطح وسیعی برای زیبا سازی محیط زندگی در باغ‌ها، پارک‌ها و چشم انداز‌ها کشت می‌شود (14). ماندگاری کم گل شاخه بریدنی نرگس بعد از برداشت و پژمردگی سریع گلبرگ‌های آن یکی از عوامل محدود کننده در نگهداری و فروش این گل بعد از برداشت می‌باشد، به‌طوری که گل‌های تازه برداشت شده نرگس عمر کوتاهی حدود 8-4 روز دارند (6). پیری گل‌ها بعد از برداشت یکی از محدودیت‌های عمده در تولید بسیاری از گل‌های شاخه‌بریدنی می‌باشد، هر عاملی که چنین فرآیندهای تخریبی و فیزیولوژیکی را غیر فعال یا آن‌ها را به تأخیر اندازد، می‌تواند سبب بهبود ماندگاری گل‌های شاخه بریده گردد (12). تولید گل‌های شاخه بریدنی با کیفیت مناسب و ماندگاری طولانی یکی از فعالیت‌های اقتصادی مورد توجه فعالان این صنعت می‌باشد (2). پژوهش‌های گذشته در صدد افزایش کیفیت و کمیت تولید گل‌های شاخه بریدنی و گیاهان زینتی بودند که در این بین، تنظیم کننده‌های رشد گیاهی دارای اهمیت ویژه‌ای بوده که از مهم‌ترین ‌آن‌ها می‌توان به اثرات مثبت جیبرلین‌ها اشاره کرد (10). هیومیک اسید نیز ترکیب پلیمری طبیعی اسـت کـه مـی‌توانـد بــه صــورت مــستقیم بــه عنــوان ترکیــبات شــبه هورمــونی جیبرلیک اسید، اکــسین و سایتوکینین و یا غیر مستقیم از طریق افزایش جذب و نقل و انتقال عناصر غذایی در داخل گیاه سبب بهبود کیفیت و ماندگای گیاهان زینتی گردد (20). تحقیق حاضر با هدف بهبود ماندگاری گل شاخه بریدنی نرگس رقم ژرمن و تعیین غلظت مناسب جیبرلیک اسید و هیومیک اسید انجام شد. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر جهت بررسی اثرات جیبرلیک اسید و هیومیک اسید بر شاخص‌های مختلف رشد و ماندگاری گل نرگس بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور و 12 تیمار و با سه تکرار اجرا شد و در هر تکرار پنج گلدان در نظر گرفته شد که در هر گلدان یک پیاز کشت گردید و در مجموع 180 گلدان کشت شد. فاکتور اول جیبرلیک اسید در چهار سطح که شامل: صفر (تیمار شاهد)، 150، 300، 450 پی پی ام بود و هیومیک اسید به عنوان فاکتور دوم، با سه سطح شامل: صفر (تیمار شاهد )، 250 و 500 پی پی ام در نظر گرفته شد. یافته‌ها: نتایج حاصل از جدول تجزیه واریانس نشان داد که اثر تیمار جیبرلیک اسید بر طول ساقه گل‌دهنده، مواد جامد محلول و شاخص ثبات غشای سلولی اختلاف معنی‌داری با شاهد داشت (جدول 2). تیمارهای جیبرلیک اسید و هیومیک اسید به صورت جداگانه اختلاف معنی‌داری بر ماندگاری گل شاخه بریدنی و وزن تر نسبی گل نرگس داشتند. همچنین هیومیک اسید باعث افزایش قطر ساقه گل‌دهنده و میزان کلسیم ساقه شد. بیشترین طول برگ نیز مربوط به اثر متقابل تیمارهای جیبرلیک اسید 300 پی پی ام و هیومیک اسید500 پی پی ام بود. نتیجه گیری: نتایج بدست آمده از پژوهش حاضر نشان داد که با توجه به صفات مورد بررسی استفاده از غلظت‌های جیبرلیک اسید 300 پی پی ام و هیومیک اسید 500 پی پی ام بهترین تیمار بود که توانست ماندگاری گل و صفات مورد بررسی در این پژوهش را بهبود بخشد.}, keywords_fa = {واژه های کلیدی: شاخص ثبات غشای سلولی,کلسیم ساقه,میزان جذب آب,مواد جامد محلول,وزن تر نسبی}, url = {https://jopp.gau.ac.ir/article_3942.html}, eprint = {https://jopp.gau.ac.ir/article_3942_b5a63b5c448937fa2c0b2eb975b38c05.pdf} }