%0 Journal Article %T تجزیه ژنتیکی مقاومت به بیماری سفیدک پودری در برخی ژنوتیپ‌های جو %J پژوهش‌های تولید گیاهی %I دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان %Z 2322-2050 %A پسرکلو, سکینه %A سلطانلو, حسن %A رمضانپور, سیده ساناز %A نصراله نژاد قمی, علی اصغر %A کلاته عربی, مهدی %A کیا, شعبان %D 2013 %\ 11/22/2013 %V 20 %N 3 %P 49-70 %! تجزیه ژنتیکی مقاومت به بیماری سفیدک پودری در برخی ژنوتیپ‌های جو %K تجزیه ژنتیکی %K دای‌آلل %K سفیدک پودری جو %R %X بیماری سفیدک پودری جو که توسط قارچ آسکومیست Blumeria graminis ایجاد می‌شود، از مهم‌ترین بیماری‌های جو در جهان می‌باشد که سالیانه خسارت فراوانی را به محصول وارد می‌سازد. استفاده از ارقام مقاوم از لحاظ اقتصادی و سلامت محیط زیست کارآمدترین روش کنترل بیماری سفیدک پودری است. در این تحقیق به منظور تجزیه ژنتیکی مقاومت به بیماری سفیدک پودری از طرح دای‌آلل یک طرفه 7×7 استفاده گردید. بدین منظور 6 ژنوتیپ جو به همراه رقم بومی صحرا در دامنه‌ی حساس تا مقاوم به بیماری سفیدک پودری در تلاقی مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. صفات مورد مطالعه در مرحله گیاه بالغ شامل شدت بیماری و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری بود. نتایج نشان داد که برای صفات مورد مطالعه مدل افزایشی غالبیت صدق می‌کند، لیکن اثرات غالبیت ژن‌ها بارزتر بود. صفت شدت بیماری تحت کنترل یک گروه ژنی و صفت AUDPC تحت کنترل بیش از یک گروه ژنی قرار داشتند. ژنوتیپ 110/104 از لحاظ هر دو صفت به عنوان منبع مقاومت و حامل ژن‌های با اثرات غالبیت مقاومت شناسایی شد و پتانسیل تولید نتاج برتر در تلاقی در برنامه‌های اصلاحی را دارا می‌باشد. %U https://jopp.gau.ac.ir/article_1807_4a5a168ebfd610a2073f203b0d426326.pdf