%0 Journal Article %T بررسی بیوکنترل عامل بوته میری گوجه‌فرنگی (Rhizoctonia solani Kuhn) توسط Bacillus subtilis %J پژوهش‌های تولید گیاهی %I دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان %Z 2322-2050 %D 2012 %\ 07/18/2012 %V 16 %N 3 %P 187-192 %! بررسی بیوکنترل عامل بوته میری گوجه‌فرنگی (Rhizoctonia solani Kuhn) توسط Bacillus subtilis %K گوجه‌فرنگی %K بیوکنترل %K Bacillus subtilis %K Rhizoctonia solani %R %X در این پژوهش اثرات آنتاگونیستی جدایه‌هایی از باکتری Bacillus subtilis علیه قارچ عامل بوته میری گوجه‌فرنگی (Rhizoctonia solani) تحت شرایط آزمایشگاهی و گلخانه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. جدایه B4 با 3/50 و جدایه B18 با 6/58 به‌ترتیب بیشترین درصد بازدارندگی را در آزمون تأثیر مواد فرار و غیرفرار داشتند. از بین 25 جدایه اثر آنتاگونیستی، شش جدایه تحت شرایط گلخانه‌ای و به دو صورت آغشته‌سازی خاک و آغشته‌سازی ریشه و طوقه گیاهچه‌ها مورد بررسی قرار گرفت. تعامل بین جدایه‌های باکتری و قارچ عامل بیماری به‌صورت درصد افزایش طول گیاه، درصد افزایش وزن خشک گیاه و درصد گیاهان بیمار نشان داده شد. نتایج آزمون نشان داد که جدایه‌های مزبور اثرات آنتاگونیستی متفاوتی دارند. در شرایط گلخانه‌ای جدایه B2 در هر دو روش آغشته‌سازی بهتر از بقیه جدایه‌ها عمل کرد و باعث کاهش معنی‌دار در میزان بیماری و افزایش معنی‌دار در فاکتورهای رشدی مورد بررسی در این آزمون گردید. %U https://jopp.gau.ac.ir/article_363_c15e072d5f2291ca30536da837ee50c9.pdf