TY - JOUR ID - 1831 TI - ارزیابی شاخص تغذیة نیتروژنی مزارع گندم در گرگان JO - پژوهش‌های تولید گیاهی JA - JOPP LA - fa SN - 2322-2050 AU - زینلی, ابراهیم AU - سلطانی, افشین AU - گالشی, سرالله AU - موحدی نائینی, سید علی رضا AD - AD - دانشگاه علوم کشاورزی گرگان AD - دانگشاه علوم کشاورزی گرگان Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 19 IS - 4 SP - 137 EP - 156 KW - گندم KW - شاخص تغذیة نیتروژن KW - غلظت بحرانی نیتروژن KW - عملکرد مادة خشک DO - N2 - این مطالعه به منظور ارزیابی وضعیت تغذیة نیتروژنی مزارع گندم درگرگان در سال زراعی 86- 85 به اجرا درآمد. بر اساس نتایج به دست آمده، میانگین عملکرد مادۀ خشک در 16 مزرعه در طول فصل رشد از 38/0 (در ابتدای پنجه زنی) تا 51/12 (در رسیدگی برداشت) تن در هکتار متغیر بود. غلظت نیتروژن در مادة خشک گیاهی مزارع مورد مطالعه در ابتدای پنجه زنی 09/3 ، میانۀ پنجه‌زنی 60/2، ساقه رفتن 62/1، آبستنی 56/1، اوایل آبکی شدن دانه 14/1 و در رسیدگی برداشت 08/1 درصد بود. این نتایج حاکی از بیش‌ترین کاهش غلظت واقعی نیتروژن در مرحلۀ ساقه‌رفتن و همچنین کاهش مستمر غلظت واقعی نیتروژن با پیشرفت نمو گیاه است. غلظت واقعی نیتروژن در تمام مراحل نمو به طور قابل ملاحظه‌یی از غلظت بحرانی نیتروژن در مادة خشک گیاهی کوچک‌تر بود؛ میانگین غلظت بحرانی نیتروژن مزارع در ابتدای پنجه زنی 38/4، میانۀ پنجه‌زنی 33/4، ساقه رفتن 88/2، آبستنی 32/2، اوایل آبکی شدن دانه 95/1 و در رسیدگی برداشت 72/1 درصد بود. بنابراین، میانگین NNI در 16 مزرعۀ مورد بررسی در تمام مراحل نمو کمتر از مطلوب (1=NNI) بود؛ میانگین NNI در ابتدای پنجه زنی 71/0، میانۀ پنجه زنی 59/0، ساقه رفتن 57/0، آبستنی 68/0 ، اوایل آبکی شدن دانه 59/0 و بالاخره در رسیدگی برداشت 61/0 برآورد گردید. این نتایج حاکی از نامطلوب بودن (1>NNI ) تغذیۀ نیتروژنی مزارع گندم در گرگان در تمام مراحل نمو و در نتیجه محدود UR - https://jopp.gau.ac.ir/article_1831.html L1 - https://jopp.gau.ac.ir/article_1831_0c722c23732287dc4d84eafcf04e427c.pdf ER -