TY - JOUR ID - 3723 TI - اثر پنج پایه بر ویژگی‌های فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی میوه‌ی نارنگی رقم جدید یاشار طی مراحل رسیدن JO - پژوهش‌های تولید گیاهی JA - JOPP LA - fa SN - 2322-2050 AU - فتاحی مقدم, جواد AU - سیدقاسمی, سیده الهام AU - معدنی, صغری AD - عضو هیئت علمی گروه فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت. موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران AD - کارشناس ارشد زیست شناسی AD - محقق موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کرج Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 24 IS - 2 SP - 109 EP - 123 KW - نارنگی KW - یاشار KW - پایه KW - زمان برداشت DO - 10.22069/jopp.2017.10874.2026 N2 - سابقه و هدف: طی برنامه دورگ گیری 20 ساله (1368 تا 1388) بین نارنگی‌های مینولاتانجلو و شانگشا رقم نارنگی یاشار به عنوان رقمی دیررس توسط پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری معرفی شد. با این‌حال نیاز به بررسی ویژگی‌های کیفی و تعیین زمان رسیدن میوه روی پایه‌های مهم بود که طی پژوهشی دو ساله مورد مطالعه قرار گرفت. مواد و روش‌ها: در این پژوهش اثر پنج پایه (نارنج، پونسیروس، سیتروملو، سیترنج و فلائینگ‌‌دراگون) روی شاخص‌‌های کیفی میوه نارنگی یاشار طی رسیدن به مدت دو سال بررسی شد. نمونه‌‌برداری میوه از اول بهمن تا نیمه اسفند به فاصله زمانی هر دو هفته یک بار (چهار زمان) انجام گرفت. ارزیابی‌ها شامل اندازه‌گیری ابعاد میوه (طول، عرض و ضخامت)، میانگین قطرهای حسابی، هندسی، معادل و هم‌ساز، ضریب رعنایی، کرویت، مساحت رویه، حجم واقعی، حجم ظاهری، خطای حجم، چگالی (دانسیته)، سفتی بافت پوست و گوشت، میزان جابجایی پروب در بافت پوست و گوشت، ضخامت پوست میوه، وزن میوه، درصد عصاره، تعداد بذر، شاخص‌های رنگ پوست (L*، a*،b*، زاویه رنگ، کروما و CCI)، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، شاخص تکنولوژی، pH، EC، فنل‌کل، آسکوربیک اسید و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بود. یافته‌ها: میوه‌ی یاشار روی هر پنج پایه از نظر طول، عرض و ضخامت پوست تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند. دانسیته میوه طی زمان برداشت روند افزایشی داشت؛ لیکن روی پایه نارنج کمتر از سایر پایه‌ها بود. قطرهای حسابی و هندسی میوه یاشار روی همه پایه‌ها به قطر معادل که واقعی‌ترین قطر میوه است نزدیک بود. ضریب رعنایی و کرویت (مقدار 16/1)، مساحت رویه، حجم واقعی و حجم ظاهری میوه روی پایه فلائینگ‌دراگون بیشتر از سایر پایه‌ها بود (05/0 p UR - https://jopp.gau.ac.ir/article_3723.html L1 - https://jopp.gau.ac.ir/article_3723_b1f1cf7bdde7b82867a0677adfaf2f2d.pdf ER -