TY - JOUR ID - 5244 TI - ارزیابی عملکرد کمی و کیفی و صفات فیتو شیمیایی کدو طبی(Cucurbita pepo Var.striaca) تحت تیمار‌های کودهای آلی JO - پژوهش‌های تولید گیاهی JA - JOPP LA - fa SN - 2322-2050 AU - محمدی, سید محمد علی AU - همتی, خدایار AU - حسینی, سید حمزه AD - دانشجوی کارشناسی‌ارشد گروه باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران AD - دانشیار گروه باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران AD - کارشناس آزمایشگاه‌های گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 27 IS - 3 SP - 37 EP - 53 KW - کدو تخم کاغذی KW - اسید فولویک KW - لیگنین KW - چای کمپوست KW - درصد روغن DO - 10.22069/jopp.2020.16183.2466 N2 - گسترش روز افزون استفاده از گیاهان دارویی تولید انبوه این گیاهان با استفاده از حداقل کاربرد نهاده‌های شیمیایی را ضروری ساخته است. در سال‌های اخیر، مطالعه و ارزیابی واکنش گیاهان دارویی به کاربرد کودهای آلی و بیولوژیک، جایگاه ویژه‌ای را در تحقیقات، به خود اختصاص داده است. کدوی پوست کاغذی (Cucurbita pepo Var.striaca) یکی از مهم‌ترین گیاهان دارویی بوده که به علت کیفیت بالای روغن، علاوه بر مصرف خوراکی جنبه درمانی نیز دارد، بنابراین اﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ با ﻫﺪف ارزیابی عملکرد کمی و کیفی کدو پوست کاغذی تحت تیمارهای کود زیستی انجام شد.مواد و روش:این آزمایش به‌صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در 4 تکرار در سال 1396 انجام شد. تیمار‌ها شامل: اسید فولویک (در 2 سطح 2، 4 میلی‌لیتر)، چای کمپوست (در 2 سطح 20، 10 میلی‌لیتر)، لیگنین (در 2 سطح 0.2، 0.4 گرم) و تیمار شاهد (عدم مصرف کود زیستی) بود. در این آزمایش صفاتی نظیر فنل کل، فلاونوئید کل، آنتی‌اکسیدان کل، درصد روغن، اسید چرب آزاد، لینولوئیک اسید، اولئیک اسید، پروتئین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در کدو تخم کاغذی اندازه‌گیری شد. تجزیه واریانس داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SAS صورت گرفت. مقایسه میانگین‌ داده‌ها نیز توسط آزمون LSD انجام گرفت.یافته‌ها:نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر تیمار‌های آزمایش بر صفات فنل کل، فلاونوئید کل، آنتی‌اکسیدان کل، درصد روغن اسید، چرب آزاد ، لینولئیک اسید، اولئیک اسید، پروتئین و صفات کمی کدو طبی در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. بر اساس نتایج این آزمایش تیمار‌های شاهد و کاربرد لیگنین نسبت به تیمار‌های چای کمپوست و اسید فولویک دارای آنتی‌اکسیدان، فنل و فلاونوئید کل بیشتری می‌باشند. همچنین بر خلاف فنل و فلاونوئید کل بیشترین مقدار برای درصد روغن، اسید اولئیک و اسید لینولئیک در تیمار‌های اسید فولویک و چای کمپوست بدست آمد. درصد روغن در تیمار‌های شاهد (1/35 درصد)، لیگنین 4/0 گرم (8/36 درصد)، لیگنین 2/0 گرم (9/37 درصد)، چای کمپوست 10 میلی‌لیتر (3/36 درصد)، تیمار‌های اسید فولویک 2 میلی‌لیتر (7/39 درصد)، اسید فولویک 4 میلی‌لیتر (6/44 درصد) و چای کمپوست 20 میلی‌لیتر (7/42 درصد) بود. بر اساس نتایج این آزمایش بیشترین مقدار برای عملکرد دانه در تیمار‌های اسید فولویک و چای کمپوست مشاهده شد، که به‌طور معنی‌داری از تیمار‌های لیگنین و شاهد بیشتر بود، عملکرد دانه در تیمار‌های اسید فولویک 2 میلی‌لیتر، اسید فولویک 4 میلی‌لیتر، چای کمپوست 10 میلی‌لیتر، چای کمپوست 20 میلی‌لیتر، لیگنین 2/0 گرم، لیگنین 4/0 گرم و شاهد به ترتیب برابر 1/1144، 4/1086، 3/909، 7/999، 0/820، 7/862 و 7/780 کیلوگرم در هکتار بود. UR - https://jopp.gau.ac.ir/article_5244.html L1 - https://jopp.gau.ac.ir/article_5244_020e7cc25c4915f1f6af6437a77b991f.pdf ER -