2024-03-28T17:12:36Z
https://jopp.gau.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=144
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
بررسی توارث مقاومت به بیماری سپتوریوز برگی در گندم در شرایط گلخانه توسط روش تجزیه میانگین نسلها
محبوبه
محمدی
سیده ساناز
رمضانپور
سعید
نوابپور
حسن
سلطانلو
شعبان
کیا
مهدی
کلاته عربی
جهت بررسی نحوه توارث مقاومت به بیماری سپتوریوز برگی گندم از روش تجزیه میانگین نسلها استفاده گردید. به همین منظور 6 نسل (والد اول، والد دوم، نسل اول، نسل دوم و تلاقیهای برگشتی) حاصل از 3 تلاقی در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانه کشت گردیدند. گیاهچههای این نسلها در محیط گلخانه در مرحله دو برگی توسط ایزوله قارچ عامل بیماری مایهکوبی شدند و صفات سطح نکروزه و سطح پوشش پیکنیدی و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) برای هر دو صفت نکروز و پیکنید (nAUDPC وpAUDPC ) ارزیابی گردیدند. نتایج تجزیه میانگین نسلها نشان داد اثرات افزایشی، غالبیت و اپیستازی در کنترل کلیه صفات نقش داشتند، البته نقش اثرات غالبیت و اثرات متقابل غالبیت × غالبیت در کنترل صفات از اهمیت بیشتری برخوردار بود. نتایج حاصل از برآوردهای هتروزیس و توانایی نسبی نیز مبین این موضوع بود. متوسط توارثپذیری عمومی برای صفات مورد بررسی بین 73 تا 6/93 درصد بود. درجه غالبیت برای کلیه صفات بیشتر و یا کمتر از یک بدست آمد که تأیید کننده عمل غالبیت و فوق غالبیت ژنها در کنترل صفات بود. بنابراین توصیه میشود که از روشهای مبتنی بر هیبریداسیون و یا روشگزینش در نسلهای پیشرفته و انتهایی برای بهبود مقاومت به بیماری سپتوریوز برگی گندم استفاده گردد.
اثرات ژن
توارثپذیری
هتروزیس
2013
02
19
1
18
https://jopp.gau.ac.ir/article_1828_c490403a583bdea8f2078372adc2d039.pdf
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
مستندسازی فرآیند تولید گندم در گرگان
بنیامین
ترابی
افشین
سلطانی
سراله
گالشی
ابراهیم
زینلی
مستندسازی فرآیند تولید در کشاورزی شامل تهیه کلیه اطلاعات و فعالیتهایی است که سیر تولید یک محصول از مرحله تهیه بستر بذر تا برداشت را نشان میدهد. بدین منظور در تحقیق حاضر کلیه عملیاتهای مدیریتی انجام شده از مرحله تهیه بستر بذر تا برداشت محصول گندم در مزارع مورد مطالعه در گرگان در سالهای 1386 و 1387 از طریق مطالعات میدانی ثبت شدند. در این بررسیها شیوه انجام هر عملیات مدیریتی در مزارع در هریک از مراحل تهیه بستر بذر، کاشت، داشت و برداشت و همچنین نسبتی از کشاورزان که از شیوههای مختلف هر یک از این عملیات مدیریتی استفاده کرده بودند از طریق توزیع فراوانی مطلق و تجمعی مشخص شدند. نتایج نشان داد بهطور مرسوم مزراع گندم بین 15 تا 26 آذر کشت شدند. میزان بذر مصرفی بسته به کیفیت تهیه بستر بذر و نوع وسیله کاشت بین 140 تا 250 کیلوگرم در هکتار متغیر بود. بیشتر کشاورزان برای تامین نیاز کودی از کودهای اوره، سوپرفسفات تریپل و سولفات پتاسیم استفاده کردند. کشاورزان کود اوره را اغلب در مرحله ساقه رفتن و بهطور متوسط به میزان 93 کیلوگرم در هکتار مصرف کردند. در سال اول مطالعه به دلیل کمبود بارندگی آبیاری در دو مرحله (گلدهی و اوایل پرشدن دانه) ولی در سال دوم در یک مرحله (گلدهی) انجام شد. بسته به شرایط جوی حاکم بر منطقه معمولا تاریخ برداشت در مزارع مورد مطالعه بین 18 تا 25 خردادماه صورت گرفت. با توجه به تنوع عملیات مدیریتی در مزارع میزان عملکرد بین 5/2 تا 3/6 تن در هکتار متغیر بود.
گندم
مستندسازی تولید
عملیات مدیریتی
2013
02
19
19
42
https://jopp.gau.ac.ir/article_1829_94ad82bd67938e86c59cbe17bb13ddac.pdf
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
تاثیر نوع پایه و بافت میوه بر برخی خواص شیمیایی میوه نارنگی پیج و پرتقال تامسون ناول
عظیم
قاسم نژاد
با توجه به فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجه در میوه مرکبات، در تحقیق حاضر اثر پایه و نوع بافت میوه بر میزان هیسپردین و نارینجین و همچنین برخی از فاکتورهای کیفی میوه پرتغال و نارنگی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه کاملا تصادفی و با چهار تکرار انجام شد. براساس نتایج بدست آمده میزان اسید قابل تیتراسیون در رقم پرتقال تامسون ناول به طور معنی داری بیشتر از رقم نارنگی پیج بود. اسید قابل تیتراسیون هر دو نوع میوه پایه سیتروملو بیشتر از پایه نارنج بود. ویتامین ث میوه پایه نارنج از میوه پایه سیتروملو بیشتر بود. فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان فنل کل، فلاونوئید کل و هسپریدین در رقم تامسون ناول به طور معنی داری بیشتر بود. نتایج نشان داد که نسبت به میوه تامسون نارینجین بیشتری در نارنگی پیج تجمع یافت. در مقایسه با پایه نارنج میوه پایه سیتروملو فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان فلاونوئید و هسپریدین بیشتری داشت. بین دو پایه از نظر میزان فنل و نارینجین اختلاف معنی داری وجود نداشت. مقایسه تجمع مواد موثره در دو قسمت پوست و گوشت نشان داد که تجمع ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و همچنین نارینجین و هسپریدین در پوست قابل ملاحظه است. بر اساس نتایج بدست آمده بیان می شودکه اگرچه تجمع مواد موثره با اثر دارویی در میوه ارقام مختلف به تفاوت ژنتیکی آنها مرتبط است، بنظر می رسد که افزایش کمی و کیفی این ترکیب با انتخاب پایه مناسب امکانپذیر باشد.
آنتی اکسیدان
فنل
فلاونوئید
ویتامین ث
هیسپردین
نارینجین
2013
02
19
43
54
https://jopp.gau.ac.ir/article_1830_b176722444498a4d2ab32ed8f1a767bf.pdf
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
تاثیر کودهای شیمیایی نیتروژن، فسفر و زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت شیرین
Zea mays var saccharata
2013
03
12
55
76
https://jopp.gau.ac.ir/article_1061_2c90bd3008b552f9f33c19200aa0e3ba.pdf
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
پیش بینی عملکرد ذرت علوفهای با استفاده از شبکههای عصبی مصنوعی
2013
03
12
77
96
https://jopp.gau.ac.ir/article_1062_c101ab7bd8a3c4891cfb62bd90d02a65.pdf
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
مطالعه فنولوژیکی روند و رشد ارقام کلزا نسبت به تجمع واحد حرارتی در سه تاریخ کاشت در شرایط آب و هوایی اهواز
2013
03
12
97
116
https://jopp.gau.ac.ir/article_1063_e2a9be5f558237ab0d8fe1f2255cefa9.pdf
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
کاربرد عصاره های فیلتر شده قارچ Ophiostoma novo-ulmi و در Ophiostoma ulmi در شرایط کشت بافت، به منظور غربال کردن و تحمل به بیماری مرگ هلندی نارون در نارون چینی (Ulmus parvifolia Jacq.) و اوجا(Ulmus campestris L.)
2013
03
12
117
136
https://jopp.gau.ac.ir/article_1064_6eeaa8f73d41bc5168572d6a9f18c47a.pdf
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
ارزیابی شاخص تغذیة نیتروژنی مزارع گندم در گرگان
ابراهیم
زینلی
افشین
سلطانی
سرالله
گالشی
سید علی رضا
موحدی نائینی
این مطالعه به منظور ارزیابی وضعیت تغذیة نیتروژنی مزارع گندم درگرگان در سال زراعی 86- 85 به اجرا درآمد. بر اساس نتایج به دست آمده، میانگین عملکرد مادۀ خشک در 16 مزرعه در طول فصل رشد از 38/0 (در ابتدای پنجه زنی) تا 51/12 (در رسیدگی برداشت) تن در هکتار متغیر بود. غلظت نیتروژن در مادة خشک گیاهی مزارع مورد مطالعه در ابتدای پنجه زنی 09/3 ، میانۀ پنجهزنی 60/2، ساقه رفتن 62/1، آبستنی 56/1، اوایل آبکی شدن دانه 14/1 و در رسیدگی برداشت 08/1 درصد بود. این نتایج حاکی از بیشترین کاهش غلظت واقعی نیتروژن در مرحلۀ ساقهرفتن و همچنین کاهش مستمر غلظت واقعی نیتروژن با پیشرفت نمو گیاه است. غلظت واقعی نیتروژن در تمام مراحل نمو به طور قابل ملاحظهیی از غلظت بحرانی نیتروژن در مادة خشک گیاهی کوچکتر بود؛ میانگین غلظت بحرانی نیتروژن مزارع در ابتدای پنجه زنی 38/4، میانۀ پنجهزنی 33/4، ساقه رفتن 88/2، آبستنی 32/2، اوایل آبکی شدن دانه 95/1 و در رسیدگی برداشت 72/1 درصد بود. بنابراین، میانگین NNI در 16 مزرعۀ مورد بررسی در تمام مراحل نمو کمتر از مطلوب (1=NNI) بود؛ میانگین NNI در ابتدای پنجه زنی 71/0، میانۀ پنجه زنی 59/0، ساقه رفتن 57/0، آبستنی 68/0 ، اوایل آبکی شدن دانه 59/0 و بالاخره در رسیدگی برداشت 61/0 برآورد گردید. این نتایج حاکی از نامطلوب بودن (1>NNI ) تغذیۀ نیتروژنی مزارع گندم در گرگان در تمام مراحل نمو و در نتیجه محدود
گندم
شاخص تغذیة نیتروژن
غلظت بحرانی نیتروژن
عملکرد مادة خشک
2013
02
19
137
156
https://jopp.gau.ac.ir/article_1831_0c722c23732287dc4d84eafcf04e427c.pdf
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
تاثیر محلولپاشی بر و ساکارز بر روی برخی خصوصیات بیوشیمیایی گیاه توت فرنگی رقم کاماروسا
2013
03
12
157
172
https://jopp.gau.ac.ir/article_1066_3cceb4286754aa670f18d87504e48667.pdf
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
مطالعه اجزا عملکرد ارقام برنج تحت تنش شوری
2013
03
12
173
186
https://jopp.gau.ac.ir/article_1067_c677d40cbe020cbe74876a69f0e1f4df.pdf
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
بررسی اثر برخی از پلیآمینها بر موفقیت تکنیک نجات جنین در انگور بی دانه رقم فلیم سیدلس
2013
03
12
187
200
https://jopp.gau.ac.ir/article_1068_b5f7bb9d498d2670dd4fb768d43aaa28.pdf
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
مطالعه کاریوتیپ دو گونه شنبلیله از ایران (Trigonella L.)
2013
03
12
201
206
https://jopp.gau.ac.ir/article_1069_7b2388ed34a854d388c0ad08620b1b72.pdf
پژوهشهای تولید گیاهی
2322-2050
2322-2050
1391
19
4
تأثیر اختلاط بقایای گیاهی و خاک بر تغییرات پتاسیم برگ و خوشه گندم و رابطه آن با عملکرد
2013
03
12
207
212
https://jopp.gau.ac.ir/article_1070_9b61f5cc9b5ad2befad4ad12826235d1.pdf