TY - JOUR ID - 1825 TI - ارزیابی مصرف انرژی در تولید گندم در گرگان JO - پژوهش‌های تولید گیاهی JA - JOPP LA - fa SN - 2322-2050 AU - سلطانی, افشین AU - رجبی, محمدحسین AU - زینلی, ابراهیم AU - سلطانی, الیاس AD - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - آزاد AD - دانشگاه علوم کشاورزی گرگان Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 19 IS - 3 SP - 143 EP - 171 KW - انرژی KW - گندم KW - سوخت KW - محیط زیست DO - N2 - نگرانی‌های مربوط به حفاظت از سوخت‌های فسیلی و انتشار گازهای گلخانه‌ای منجر به افزایش تحقیقات بر روی توازن انرژی در سیستم‌های تولید گیاهان زراعی شده است. برای انجام این تحقیق ابتدا 6 مزرعه گندم در دو بخش شرقی و غربی گرگان انتخاب شدند. در طول سه سال اطلاعات مربوط به مصرف انرژی ناشی از کلیه عملیات تولید زراعی ثبت و جمع آوری شدند. سپس مصارف انرژی در هشت بخش شامل تهیه زمین، کاشت، کوددهی، حفاظت گیاه، کنترل علف‌های هرز، آبیاری، برداشت و حمل ونقل به کارخانه جهت سیلو طبقه‌بندی شدند. نتایج نشان داد که متوسط انرژی ورودی برابر 6/15578 مگاژول در هکتار در کل مزارع بوده است. حداکثر انرژی ورودی معادل 3/21179 مگاژول در هکتار و حداکثر انرژی خروجی معادل 3/120531 مگاژول در هکتار بود. انرژی ورودی کودهای شیمیایی (8/45 درصد) عمدتا نیتروژن (3/38 درصد) بیشترین سهم را در کل انرژی های ورودی دارا بود و به دنبال آن انرژی ورودی سوخت (5/22 درصد) قرار داشت. متوسط نسبت انرژی خروجی به ورودی 3/6 و حداکثر و حداقل آن به ترتیب 3/9 و 7/3 بود. متوسط انرژی ویژه 4 گیگاژول بر تن و متوسط بهره‌وری انرژی 3/0 تن بر گیگاژول برآورد گردید. نتیجه گیری شد که با اعمال تغییرات مناسب امکان کاهش مصرف انرژی و در نتیجه کاهش اثرات زیست محیطی مربوطه وجود دارد. UR - https://jopp.gau.ac.ir/article_1825.html L1 - https://jopp.gau.ac.ir/article_1825_8f238938eeaaa342901ffb1995757f80.pdf ER -