مطالعه تاثیر پرمنگنات پتاسیم بر صفات بیوشیمیایی پیاز خوراکی (Allium cepa)

نوع مقاله : پژوهشی

نویسندگان

1 گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 گروه باغبانی دنشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

هورمون‌های گیاهی نقش‌های مهمی در رشد‌‌ و نمو گیاهان ایفا می‌کنند. اتیلن به عنوان تنها هورمون گازی گیاهی می‌باشد که اثرات آن در گیاهان از حدود یک قرن پیش شناخته شده است. امروزه از جاذب‌های اتیلن مثل پرمنگنات پتاسیم به‌صورت پودر در بسته‌های ضد آب برای افزایش عمر پس از برداشت محصولات باغبانی به‌طور گسترده استفاده می‌شود، اما تاکنون گزارشی مبنی بر کاربرد آن به‌صورت محلول‌پاشی و خیساندن و بررسی اثرات آن بر گیاهان وجود ندارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر پرمنگنات پتاسیم بر صفات بیوشیمیایی گیاه پیاز خوراکی (Allium cepa) می‌باشد. به این منظور غده‌های پیاز به روش خیساندن و یا محلول‌پاشی مستقیم شاخ و برگ آن‌ها پس از جوانه‌زنی، با غلظت‌های مختلف پرمنگنات پتاسیم (0، 5، 10، 20،40 ،60، 80 و 100پی‌پی‌ام) تیمار گردیدند. صفاتی نظیر آنتوسیانین برگ، کلروفیل، پتاسیم، فنل، فلاونوئید، اتیلن، وزن تر و وزن خشک طی آزمایش اندازه‌گیری شدند. نتایج این بررسی مشخص کرد که استفاده از پرمنگنات پتاسیم به‌صورت محلول‌پاشی سبب جذب اتیلن در گیاه و در پی آن تغییر در صفات فیزیولوژیکی گیاه می-گردد. .به‌طوریکه بیشترین میزان وزن تر (94/146) و پتاسیم (497/66) مربوط به تیمار 100 پی‌پی‌ام محلول‌پاشی بود. بیشترین میزان فنل (627/0) و فلاونوئید (017/1) به‌ترتیب مربوط به تیمار‌های 5 پی‌پی‌ام محلول‌پاشی و شاهد خیساندن بود.
هورمون‌های گیاهی نقش‌های مهمی در رشد‌‌ و نمو گیاهان ایفا می‌کنند. اتیلن به عنوان تنها هورمون گازی گیاهی می‌باشد که اثرات آن در گیاهان از حدود یک قرن پیش شناخته شده است. امروزه از جاذب‌های اتیلن مثل پرمنگنات پتاسیم به‌صورت پودر در بسته‌های ضد آب برای افزایش عمر پس از برداشت محصولات باغبانی به‌طور گسترده استفاده می‌شود، اما تاکنون گزارشی مبنی بر کاربرد آن به‌صورت محلول‌پاشی و خیساندن و بررسی اثرات آن بر گیاهان وجود ندارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر پرمنگنات پتاسیم بر صفات بیوشیمیایی گیاه پیاز خوراکی (Allium cepa) می‌باشد. به این منظور غده‌های پیاز به روش خیساندن و یا محلول‌پاشی مستقیم شاخ و برگ آن‌ها پس از جوانه‌زنی، با غلظت‌های مختلف پرمنگنات پتاسیم (0، 5، 10، 20،40 ،60، 80 و 100پی‌پی‌ام) تیمار گردیدند. صفاتی نظیر آنتوسیانین برگ، کلروفیل، پتاسیم، فنل، فلاونوئید، اتیلن، وزن تر و وزن خشک طی آزمایش اندازه‌گیری شدند. نتایج این بررسی مشخص کرد که استفاده از پرمنگنات پتاسیم به‌صورت محلول‌پاشی سبب جذب اتیلن در گیاه و در پی آن تغییر در صفات فیزیولوژیکی گیاه می-گردد. .به‌طوریکه بیشترین میزان وزن تر (94/146) و پتاسیم (497/66) مربوط به تیمار 100 پی‌پی‌ام محلول‌پاشی بود. بیشترین میزان فنل (627/0) و فلاونوئید (017/1) به‌ترتیب مربوط به تیمار‌های 5 پی‌پی‌ام محلول‌پاشی و شاهد خیساندن بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Study of the effect of potassium permanganate on the biochemical characteristics of onion (Allium cepa)

نویسندگان [English]

  • Maryam Dabbagh 1
  • K. Mashyekhi 1
  • F. Varasteh 3
1
2
3
چکیده [English]

Plant hormones play important roles in plant growth and development. Ethylene is the only gaseous plant hormone that impact on plants is known about a century ago. Nowadays, ethylene absorbent like powdered potassium permanganate waterproof package for increasing the life after harvesting horticultural products are widely used, but there are no report on its application as spraying and soaking and the effects on plants. The aim of this study was to evaluate the effect of potassium permanganate on the biochemical characteristics of onion (Allium cepa). For this purpose, onion bulbs were treated by soaking or spraying directly on the foliage after germination, with different concentrations of potassium permanganate (0, 5, 10, 20, 40, 60, 80 and 100 ppm). Characteristics such as anthocyanins of leaves, chlorophyll, potassium, phenols, flavonoids of leaves, ethylene, fresh and dry weight were measured during the experiment. The use of potassium permanganate sprayed attract ethylene plant and a change in the physiological characteristics of the plant. So that the maximum amount of fresh weight (146.94 g) and potassium (66.497 g) recorded in 100 ppm spray treatment. The maximom amount of phenols (0.627) and phelavenoids (1.017) recorded in 5 ppm spray treatment and soaking control, respectively.
Plant hormones play important roles in plant growth and development. Ethylene is the only gaseous plant hormone that impact on plants is known about a century ago. Nowadays, ethylene absorbent like powdered potassium permanganate waterproof package for increasing the life after harvesting horticultural products are widely used, but there are no report on its application as spraying and soaking and the effects on plants. The aim of this study was to evaluate the effect of potassium permanganate on the biochemical characteristics of onion (Allium cepa). For this purpose, onion bulbs were treated by soaking or spraying directly on the foliage after germination, with different concentrations of potassium permanganate (0, 5, 10, 20, 40, 60, 80 and 100 ppm). Characteristics such as anthocyanins of leaves, chlorophyll, potassium, phenols, flavonoids of leaves, ethylene, fresh and dry weight were measured during the experiment. The use of potassium permanganate sprayed attract ethylene plant and a change in the physiological characteristics of the plant. So that the maximum amount of fresh weight (146.94 g) and potassium (66.497 g) recorded in 100 ppm spray treatment. The maximom amount of phenols (0.627) and phelavenoids (1.017) recorded in 5 ppm spray treatment and soaking control, respectively.
Keywords: Biochemical characteristics, Ethylene, Onion, Soaking, Spraying.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Biochemical characteristics
  • Ethylene
  • Onion
  • Soaking
  • Spraying
oke-width: 0px; "> 1. Arvin, M., and Banakar, M. 2002. Effects of plant growth regulators on bolting
and several traits of onion (Allium cepa) cv. texas early grano. Isfahan. Uni0
Tech. J. 6(1): 59-70. (In Persian)
2. Barnes, J.D., Balaguer, L., Manrique, E., Elvira, S., and Davison, A.A. 1992. A
reappraisal of the use of DMSO for extraction and determination of chlorophyll
a and b in lichens and higher plants. Environ. Experim Bot. J. 32: 85-100.
3. Brewster, J.L. 1994. Onion and other vegetable alliums, Cab International. UK,
236p.
4. Chang, C., Yang, M., Wen, H., and Chern, J. 2002. Estimation of total
flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods.
Food. Dru. Ana. J. 10: 178-182.
5. Ehsanpour, A.A., and Jones, M.G.K. 2001. Plant regeneration from mesophyll
protoplasts of potato (Solanum tuberosum) cultivar Delaware using silver
thiosulfate (STS). Sci. Islam. Rep. Iran. J, 12: 2.103-110.
6. Epstin, E. 1972. Mineral Nutrition of Plants, Principles and Perspectives. New
York, Wiley, 189p.
7. Emami, A. 1996. Method of analyzing plants. Technical J. 982. Research
Institute. Tehran University Press, 248p. (In Persian)
8. Fathi, Gh., and Esmaeilpor, B. 2001. Plant material and growth regulator.
JDMP, 257p. (In Persian)
9. Foo, E., Ross, J.J., Davies, N.W., Reid, J.B., and Weller, J.L. 2006. A role for
ethylene in the phytochrome‐mediated control of vegetative development. Plant
J. 46: 6.911-921.
10.Green, R., and Fluhr, R. 1995. UV-B induced PR-1 accumulation is mediated
by active oxygen species. Plant Cell J. 7: 203-212.
11.Hatami, M., and Ghorbanpour, M. 2014. Defense enzyme activities and
biochemical variations of Pelargonium zonale in response to nanosilver
application and dark storage. Turk. Biol. J. 38: 130-139.
12.Heidari, M., Dastjerdi., and Moradi, N. 2011. Effect of potassium permanganate
and duration storage on Mango (Mangifera indica) fruit quality. Hort. Sci. J. 25:
2. 130-136. (In Persian)
13.Hobbs, M.S., Grippo, R.S., Farris, J.L., Griffin, B.R., and Harding, L.L. 2006.
Comparative acute toxicity of potassium permanganate to nontarget aquatic
organisms. Environ. Tox. Chem. 25: 3046-3052.
14.Jalili marandi, R. 2005. Postharvest Physiology. University Jihad Urmia Press.
276p. (In Persian)
15.Jeffrey, K.B., Adel, A.K., Christi, M.H., and Robert, C.N. 1982. Controlled
atmosphere and ethylene effects on quality of California canning apricots and
clingstone peaches. Food Sci. 47: 432-436.
16.Kiani Dehkordi, R., and Mashayekhi, K. 2014. Effect of abscisic acid,
ethephon, 1-methyl cyclopropane, silver thiosulfate and potassium
permanganate on vegetative and generative growth of Lactuca sativa. M.Sc.
Thesis, Gorgan University of Agriculture Sciences and Natural Resources.
17.Madhaj, A. 2009. Postharvest Management. Azad University of Shoshtar.
Branch Press. 85p. (In Persian)
18.Maekawa, T. 1990. On the mango CA storage and transportation from
subtropical to temperate regions in Japan. Acta Hor 269: 360-371.
19.Meda, A., Lamien, C.E., Romito, M., Millogo, J., and Nacoulma, O.G. 2005.
Determination of the total phenolic, flavonoid and pralin contents in
Burkinafasan honey, as well as their scavenging activity. Food Chem J. 91: 571-
577.
20.Peyvast, Gh.A. 2003. Vegetable Production. Delpazir Press, 415p. (In Persian)
21.Rostami, F., and Ehsanpour, A.A. 2010. Effect of silver thiosulfate (STS) on
changes of chlorophyll content and antioxidant enzyme activity in Potato
(Solanum tuberosum L.). Cell. Mol Res. 2: 1. 29-34.
22.Salo, T., Suojala, T., and Kallela, M. 2002. The effect of fertigation on yield
and nutrient uptake of cabbage, carrot and onion. Acta Hort. 571: 235-241.
23.Sarmadnia, G., and Koochaki, A. 1989. Physiology of Crop Plants. Jihad
Daneshgahi Mashhad Press, 400p. (In Persian)
24.Tabatabaee Pajouh, Z., Razavizadeh, R., and Rostami, F. 2013. Effect of
nanosilver on chlorophyll, carotenoied and flavonoid pigments in canola
(Brassica napus) in vitro medium. In: The Secondary National Conference of
Nanotechnology from Theory to Application, Isfahan, Iran. (In Persian)
25.Thompson, J.F. 1994. Ethylene control in storage facilities. Perishables
Handling Newsletter Press. 80p.
26.Thompson, J.F., and Reid, M.S. 1989. Economical ethylene control. Perishables
Handling Newsletter. Press, 125p.
27.Vinyard, P.G., Moody, C.J., and Jacob, C. 2005. Oxidation of antioxidant
defense. Trend. in Bioch Sci. J. 8: 453-461.
28.Wagner, G.J. 1979. Content and vacuole/extra vacuole distribution of neutral
sugars, free amino acids, and antocyanins in protoplast. Plant Physiol. J. 64: 88-
93.