پاسخ فیزیولوژی و بیوشیمیایی نهال سه رقم انگور بی‌دانه‌سفید، یاقوتی و چفته به تنش خشکی

نوع مقاله : پژوهشی

نویسندگان

1 استاد دانشگاه تهران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

3 استادیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

4 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی تهران

چکیده

سابقه و هدف: انگور با نام علمی (Vitis vinifera L.) به خانواده Vitaceaeتعلق دارد. شناسایی، انتخاب و استفاده از ارقام انگور متحمل به تنش‌ خشکی از موارد بسیار مهم در برنامه‌های به ‌نژادی و تولید انگور می باشد. بنابراین شناسایی، مطالعه و بررسی واکنش های فیزیولوژیکی ومرفولوژیکی ارقام انگور ایرانی تحت تنش خشکی از اهمیت بالایی در تحقیقات انگور کاری برخوردار است. با توجه به پراکنده بودن اکثر انگور کاری‌های ایران در مناطق خشک و نیمه خشک و همچنین کشت و کار این گیاه به صورت دیم در برخی از استان‌های کشور از قبیل کردستان، فارس و ..... ، بوته‌های انگور در قسمتی از رشد سالیانه خود، یعنی در طی تابستان که تبخیر و تعرق زیاد است، به شدت تحت تاثیر تنش خشکی و کمبود آب قرار می گیرند که باعث بروز مشکلاتی از قبیل کوتاه شدن دوره رشد، کاهش گل انگیزی و پیری فیزیولوژیک و در نهایت منجر به کاهش عملکرد و از بین رفتن بوته می شود
مواد و روش ها: در سال 1392 در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با دو فاکتور ارقام انگور شامل (بی دانه سفید، چفته و یاقوتی) و تنش خشکی در چهار سطح شامل ( 3/0- (شاهد)، 6/0- ( ملایم)، 1- (متوسط) و 5/1- (شدید) مگاپاسکال پتانسیل آب خاک در سه تکرار به اجرا در آمد. بعد از کشت نهال‌ها درون گلدان، زمانی که پتانسیل آب خاک به حد فوق‌الذکر رسید، میزان نشت‌یونی، تجمع مالون‌دی‌آلدئید(MDA) ، فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز(LOX) ، فعالیت آنزیم فنیل‌آلانین‌‌آمونیالیاز(PAL) ، فعالیت آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز (PPO)و میزان فنل‌کل اندازه‌گیری شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد بیشترین میزان نشت‌یونی در شرایط تنش شدید مربوط به رقم بی‌دانه‌سفید (63/31%) و کمترین میزان آن مربوط به رقم های چفته (10/24%) و یاقوتی (88/25%) بود. میزان فعالیت آنزیم PAL در رقم‌‌های چفته و یاقوتی تحت سطوح تنش متوسط و شدید خشکی به طور معنی‌داری، افزایش یافت بطوریکه تحت تنش شدید خشکی دارای بالاترین میزان فعالیت آنزیم PAL به ترتیب (45/2 و 97/1 میکرومول سینامیک‌ اسید تولید شده در ساعت) بودند. در حالی که در رقم بی‌دانه‌سفید با افزایش سطوح خشکی از تنش ملایم تا تنش شدید خشکی اختلاف معنی‌داری در میزان فعالیت آنزیم PALمشاهده نشد. میزان فعالیت آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز (PPO) در رقم بی-دانه‌سفید تحت شرایط تنش شدید خشکی، به طور معنی‌داری دارای در مقایسه با گیاهان شاهد بالاتر بود اما در رقم چفته با افزایش سطوح تنش خشکی از تیمار شاهد تا تیمار شدید خشکی اختلاف معنی‏داری در میزان فعالیت آنزیم PPO مشاهده نشد. در رقم یاقوتی نیز افزایش چشمگیری در میزان فعالیت آنزیم PPO با افزایش تنش خشکی از تیمار ملایم به تیمار متوسط خشکی دیده شد.
نتیجه گیری: با توجه به یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان گفت که رقم چفته و رقم یاقوتی به ترتیب پتانسیل بالاتری برای مقابله با سطوح تنش شدید و متوسط خشکی در مقایسه با رقم بی‌دانه‌سفید داشتند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Physiological and biochemical response of three iranain cultivars grapevine seedling ‘Bidane sefid’, ‘Chafte’ and ‘Yaghooti to drought stress

نویسنده [English]

  • parisa hajiahmad 4
4 student
چکیده [English]

Background and Objectives: Grapes with the scientific name (Vitis vinifera L.) belong to the Vitaceae family. Detection, selection and use of grape varieties with drought stress is one of the most important issues in breeding programs and grape production. Therefore, identification, studying and evaluation of physiological and morphological reactions of Iranian grape varieties under drought stress is of great importance in grapevine research. Considering the dispersal of most of Iran's grapes in arid and semi-arid regions, as well as the cultivation of this plant in rainfed form in some provinces of the country such as Kurdistan, Fars, etc., grape plants in part of their annual growth That is, during the summer when excessive evapotranspiration is strongly affected by drought stress and water scarcity, causing problems such as shortening the growth period, reducing flowering and physiological aging and ultimately leading to reduced yield and The plant disappears.
Materials and Methods: To investigate the effect of soil water potential changes on some physiological and biochemical of grape seedlings, an experiment carry out as factorial arranged in a randomized complete block design with three replications with three cultivar including ‘Bidane sefid’, ‘Chafte’ and ‘Yaghooti’ and four drought stress level including -0.3, -0.6, -1 and -1.5 MP soil water potential. After planting seedlings in pots, and reching soil water potential to target level, Electrolyte leakage, malondialdehyde (MDA) content, Lipoxygenase (LOX) enzyme activity, phenylalanine ammonia lyase (PAL) enzyme activity, polyphenol oxidase (PPO) enzyme activities and total phenols accumulation levels were measured in leaves.
Results:The results showed that under -1.5 MP soil water potentials ‘Bidane sefid’ had highest levels of electrolyte leakage (31.63%) but ‘Chafte’ and ‘Yaghooti’ had the lowest electrolyte leakage, 24.10 and 25.88 %, respectively. The activity of PAL enzyme under -1 and -1.5 MP soil water potentials in ‘Chafte’ and ‘Yaghooti’ was increased significantly, (under -1.5 MP soil water potentials exhibited highest enzyme activity, 2.45 and 1.97 µmol cinnamic acid. h-1, respectively). However under drought stress levels from -0.3 to -1.5 MP soil water potentials, ‘Bidane sefid’ cultivar had not significantly change in PAL enzyme activity. Under -1.5 MP soil water potentials, ‘Bidane sefid’ exhibited highest PPO enzyme activity (2.78 U.mg-1 protein), but ‘Chafte’ has not significantly change in their PPO enzyme activity. In the ‘Yaghooti’, PPO enzyme activity significantly increased from levels -0.6 to -1 MP soil water potentials.
Conclusion:Our results indicated that the ‘Chafte’ under -1.5 Mpa and ‘Yaghooti’ under -1 Mp cultivars had higher tolerance to drought conditions as compared with ‘Bidane sefid’.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Grapevine
  • Drought stress
  • Phenylalanine ammonia lyase
  • Polyphenol oxidase
  • Membrane integrity
1.Amiot, M.J., Tacchini, M., Aubert,S. and Nicolas, J. 1992. Phenolic composition and browning susceptibility of various apple cultivars at maturity.J. Food Sci. 57: 4. 958-962.
2.Axelroad, B., Cheesebrough, T.M. and Laasko, S. 1981. Lipoxigenase from soybeans. Methods Enzymol. 71: 441-451.
3.Bakhshi, D. and Arakawa, O. 2006. Induction of phenolic compounds biosynthesis with light irradiation in the Tesh of red and yellow apples. J. App. Hort. 8: 2. 101-104.
4.Bandeoğlu, E., Eyidoğan, F., Yücel, M. and Öktem, H.A. 2004. Antioxidant responses of shoots and roots of lentil to NaCl-salinity stress. Plant. Grow. Regu. 42: 1. 69-77.
5.Boudet, A.M. 2007. Evolution and current status of research in phenolic compounds. Phytochem. 68: 22. 2722-2735.
6.Coseteng, M.Y. and Lee, C.Y. 1987. Changes in apple polyphenoloxidaseand polyphenol concentrations in relation to degree of browning. J. Food Sci.52: 4. 985-989.
7.Egert, M. and Tevini, M. 2002. Influence of drought on some physiological parameters symptomatic for oxidative stress in leaves of chives (Allium schoenoprasum L.) Env. Exp. Bot.48: 1. 43-49.
8.Esteban, M.A., Villanueva, M.J. and Lissarrague, J.R. 2001. Effect of irrigation on changes in the anthocyanin composition of the skin of cv. Tempranillo (vitis vinifra L.) grape berries during ripening. J. Sci. Food Agric. 81: 402-420.
9.Halliwel, B. and Gutteridge, J.M.1984. Oxygen toxicity, oxygen radicals, transition metal and disease. J. Biol. Chem. 219: 1-14.
10.Hura, T., Hura, K., Grzesiak, M. and Rezepka, A. 2007. Effect of long-term drought stress on leaf gas exchange and fluorescence parameters in C3 and C4 Plant. Acta. Physiol. Plant. 29: 103-113.
11.Iturbe-ormaetxe, I., Escuredo, P.R., Arrese-Igor, C. and Becana, M. 1998. Oxidative damage in pea plant exposed to water deficit or paraquat. Plant Phys. 116: 173-181.
12.Kar, M. and Mishra, D. 1976. Catalase, peroxidase and polyphenoloxidase activities during rice leaf senescence. Plant phys. 57: 2. 315-319.
13.Kliebenstein, D.J. 2004. Secondary metabolites and plant/environment interactions: a view through Arabidopsis thaliana tinged glasses. Plant Cell. Env. 27: 675-684.
14.Ksouri, R., Megdiche, W., Debez, A., Falleh, M., Grignon, C. and Abdelly, C. 2007. Salinity effect on polyphenol content and antioxidant activities in leaves of the halophyte Cakile maritima. Plant Physiol. Biochem. 45: 244-248.
15.Kuchaki, A. and Alizade, A. 1991. Principle of agriculture in drought condition. Astane Ghodse Razavi. Press, 434p. (In Persian)
16.Liu, F., Jensen, R. and Andersen,N. 2003. Drought stress effect on carbohydrate concentration in soybean leaves and pods during early reproductive development: its implication in altering pod set. Field. Crop. Res. 86: 1-12.
17.Lozano, J.E., Drudis-Biscari, R. and Ibarz-Ribas, A. 1994. Enzymatic browning in apple pulps. J. Food Sci. 59: 3. 564-567.
18.Marschner, H. 1995 Mineral Nutrition of Higher Plants (2nd Ed.). Academic Press Inc., London, UK.
19.Myung-Min, H., Trick, H.N., Lozano, J.E., Drudis-Biscari, R. and Ibarz-Ribas, A. 1994. Enzymatic browning in apple pulps. J. Food Sci. 5: 95-109.
20.Myung-Min, H., Trick, H.N. and Rajasheka, E.B. 2009. Secondary metabolism and antioxidant are involved in environmental adaptation and stress tolerance in lettuce. J. Plant Physiol. 166: 180-191.
21.Nadernejad, N., Ahmadimoghadam, A., hossienifard, S.J. and Porseyedi, Sh. 2013. Study of the rootstock and cultivar effect in PAL activity, production of phenolic and flavonoid compounds on flower, leaf and fruit in Pistachio (Pistacia vera L.). Iran. J. Plant Bio.5: 95-109.
22.Nikolva, M.T. and Ivancheva, S.T. 2005. Quantitative flavonoid variaition of Artemisa vulgaris and veronica chamaedry in relation altitude and pollution environmental. Acta Physiol. Scand. 49: 29-39.
23.Ohkawa, H., Ohishi, N. and Yaqi, K. 1979. Assay for lipid peroxides in animal tissue by thiobarbituric acid reaction. Ann. Bio. 95: 351-358.
24.Pereira, J.S. and Chaves, M.M. 1995. Plant responses to drought under climate change in Mediterranean-type ecosystems. In Global change and Mediterranean-type ecosystems (pp. 140-160). Springer New York.
25.Rajasheka, E.B. 2009. Secondary metabolism and antioxidant are involved in environmental adaptation and stress tolerance in lettuce. J. Plant Physiol. 166: 180-191.
26.Rice-Evans, C.A., Miller, N.J. and Paganga, G. 1997. Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends. Plant Sci. 2: 152-159.
27.Sairam, R.K., Chandrasekhar, V. and Srivastava, G.C. 2001. Comparison of hexaploid and tetraploid wheat cultivars in their responses to water stress. Biol. Plant. 44: 1. 89-94.
28.Scandadalius, J.G. 1993. Oxygen stress and superoxide dismutase. Plant Physiol. 101: 7-12.
29.Shulaev, V. and Oliver, D.J. 2006. Metabolic and proteomic markers for oxidative stress, new tools for reactive oxygen species research. Plant Physiol. 141: 367-372.
30.Sofo, A., Dichio, B., Xiloyannis, C. and Masia, A. 2004. Lipoxygenase activity and proline accumulation in leaves and roots of olive trees in response to drought stress. Phys. Planta. 121: 1. 58-65.
31.Sgarbi, E., Baroni Fornasiero, R., Paulino Lins, A. and Medeghini Bonatti, P. 2003. Phenol metabolism is differentially affected by ozone in two cell lines from grape (Vitis vinifera L.) leaf. Plant Sci. 165: 5. 951-957.
32.Singleton, V.L. and Rossi, J.A. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Eno.Vit. 16: 3. 144-158.
33.Stewart, R.C. and Beweley, J.D. 1980. Lipid peroxidation associated with accelerated aging of soybean axes. Plant Physiol. 65: 245-248.
34.Tattini, M., Remorini, D., Pinelli, P., Agati, G., Sarasini, E., Traversi, M.L. and Massai, R. 2006. Morpho-anatomical, physiological and biochemical adjustment in response rot ozone salinity stress and high solar radiation in two Mediteranean evergreen shrubs, Myrtus communisand Pistacia lentiscus. New Phytol.170: 779-794.
35.Tiaz, L. and Zeiger, E. 1998. Plant Physiology, 2nd. Sinauer Associates Inc., Massachusetts.
36.Vogt, T. 2010. Phenylpropanoid biosyntesis. Molecular Plant. 3: 2-20.
37.Wang, L.J. and Li, S.H. 2006. Salicylic acid-induced heat or cold tolerance in relation to Ca2+ homeostasis and antioxidant systems in young grape plants. Plant Sci. 170: 685-694.
38.Wen, P.F., Chen, J.Y., Wan, S.B., Kong, W.F., Zhang, P., Wang, W. and Huang, W.D. 2008. Salicylic acid activates phenylalanine ammonia-lyase in grape berry in response to high temperature stress. Plant Growth Reg. 55: 1. 1-10.
39.Xiao, B., Huang, Y., Tang, N. and Xiong, L. 2007. Over-expression of a LEA gene in rice improves drought resistance under the field conditions. Theo. App. Gene. 115: 1. 35-46.