بررسی اثرات بنزیل‌آدنین و پراکسیدهیدروژن بر خواص فیزیکو شیمیایی گل شاخه بریده Anthurium andreanum

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

2 استاد گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

3 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

سابقه و هدف: آنتوریوم با طول دوره گل‌دهی طولانی گیاهی متعلق به خانواده شیپوری است. تأثیر پراکسیدهیدروژن روی عمر گلجایی و کیفیت پس از برداشت گل شاخه بریده سوسن رقم مانیسا مورد بررسی قرار گرفته و نتایج نشان داده است که غلظت پائین این ماده سبب افزایش عمر گلجایی از 8/9 روز در گل‌های شاهد به 8/12 روز در گل‌های تحت تیمار می‌شود. کاربرد بنزیل آدنین نیز سبب به تأخیر انداختن پیری در رز، زنبق، لاله و جلوگیری از زرد شدن برگ‌های شب‌بو و گلایول می‌شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر پراکسیدهیدروژن و بنزیل‌آدنین در افزایش عمر پس از برداشت آنتوریوم رقم آندره‌آنوم وتعیین بهترین غلظت می‌باشد.
مواد و روش‌ها: به منظور بررسی اثرات غلظت‌های مختلف بنزیل‌آدنین (از 1 تا 1000 پی‌پی‌ام) و پراکسید هیدروژن (از 5 تا 100 ماکرومولار) بر خواص فیزیکوشیمیایی گل شاخه بریده آنتوریوم سه آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار اجرا گردید. شاخص‌هایی از قبیل عمر گلجایی، وزن‌تر نسبی، میزان محلول جذب شده، قند محلول و نشت یونی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج حاصل از هر سه آزمایش نشان داد که غلظت 100 پی‌پی‌ام بنزیل‌آدنین، به‌طور معنی‌داری سبب افزایش عمر گلجایی (از 15 روز در گل‌های شاهد به 6/19 روز در گل‌های تیمار شده با 100 پی‌پی‌ام بنزیل‌آدنین) شد و گل‌های تیمار شده از طول عمر بالاتری نسبت به شاهد برخوردار بودند. تیمار پراکسید هیدروژن در آزمایش اول با غلظت 25 مایکرومولار اثر معنی‌داری بر عمر گلجایی، محلول جذب شده و وزن‌تر نسبی داشت در حالی‌که غلظت‌های بالاتر (50 و 100مایکرومولار) اثر معنی‌داری نداشتند.در آزمایش دوم غلظت‌های 5، 15 و 25 مایکرومولار و در آزمایش سوم نیز همه غلظت‌های مورد استفاده تأثیر معنی‌داری بر صفات مورد ارزیابی داشت.
همچنین اثر همه تیمارها در آزمایش سوم بر میزان قند محلول و نشت یونی در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار بود. تأثیر غلظت‌های مختلف پراکسید هیدروژن بر عمر گلجایی در هر سه آزمایش بهتر از شاهد بود.
نتیجه‌گیری کلی: باتوجه به اثرات مثبت بنزیل آدنین و پراکسیدهیدروژن بر جذب آب، کاربرد این مواد سبب جلوگیری از کاهش آب گل‌های شاخه بریده آنتوریوم می‌شود و این دو عامل نقش زیادی در شادابی و طول عمر گل دارند. از طرف دیگر، کاربرد این ترکیبات سبب افزایش کربوهیدرات محلول و کاهش نشت یونی در گل آنتوریوم شاخه بریده می‌شود. بر اساس نتایج بدست آمده، کاربرد بنزیل‌آدنین در غلظت 100 پی‌پی‌ام و پراکسید‌هیدروژن در سطوح بهینه (5، 10، 15 و 25 مایکرومولار) به افزایش شادابی و طول عمر گل‌های آنتوریوم شاخه بریده کمک زیادی می‌نماید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigate the effects of the Benzyladenin and Hydrogen Peroxide on Vase Life of the Anthurium andraenum

نویسندگان [English]

  • Mitraa Fazel kouhi 1
  • Esmaeil Chamani 2
  • Younes Pourbeyrami hir 3
  • Seiede Karim Tahami 1
  • Hassan Maleki Lajayer 3
1 M.Sc. Graduate, Dept. of Horticultural Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
2 Professor, Dept. of Horticultural Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
3 Assistant Prof., Dept. of Horticultural Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
چکیده [English]

Background: Anthurium is belonging to the Araceae family. The effect of hydrogen peroxidase on vase life and postharvest quality of cut Oriental Trumpet hybrid lily “Manissa” was investigated. The results showed that the lower concentrations of H2O2 increased the vase life of a treated flower from 9.8 days (in control flowers) to 12.8 days in treated flowers. It’s reported that BA application delayed senescence in Roses, Irises and Tulips and prevent leaf yellowing in stocks and Gladiolus. The goal of this study was to investigate the effects and the best concentrations of H2O2 and BA on vase life of Anthurium andraenum.
Material and methods: In order to study the effects of various concentration of benzyladenin (1, 50, 100, 150, 200, 400 and 1000 ppm), hydrogen peroxide (5, 10, 15, 25, 35, 50 and 100 µM) on physicochemical characteristics of cut Anthurium andraenum flowers, three separated experiment were conducted based on completely randomized design with 5 replications. Some traits such as vase life, flower fresh weight, solution uptake rate, soluble sugar content and ion leakage were tested.
Results: The results of each 3 experiments showed that benzyladenin at rate 100 ppm significantly (p < 0.05) increased flower vase life (from 15 days in control to 19.6 days in 100 ppm BA) compared to control. In the 1st experiment, 25 µM of hydrogen peroxide had significant (p < 0.05) effect on vase life, solution uptake and fresh weight. Whereas, the higher concentration of H2O2 (50 and 100 µM) had no effect on measured traits. In the 2nd experiment, 5, 15 and 25 µM of H2O2 and in the 3rd experiment, all tested concentration of H2O2 had significant (p < 0.05) effect of evaluated traits. However, in the 3rd experiment, the effects of all treatments on soluble sugar content and ion leakage were significant (p < 0.05). In all 3 experiments, the effects of different concentration of hydrogen peroxide on vase life were better than control.
Conclusion:
With the considering of the positive effects of the BA and H2O2 on solution uptake, using of these compounds can lead to preventing the water loss of the cut Anthurium flowers. Therefore, both compounds can positively affect the freshness and vase life of cut Anthurium flowers. Moreover, treatment of cut Anthurium flowers by various concentrations of BA and H2O2 showed a considerable increase in soluble carbohydrates and decrease in ion leakage. It’s found that application of 100 ppm BA and some rates of H2O2 (5, 10, 15 and 25 µM) are helpful to increase the freshness and vase life of the cut Anthurium flowers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fresh weight
  • Ion leakage
  • Soluble sugar
  • Vase life
1.Andrew, J. and Macnish, A. 2010. Treatment with thidiazuron improves opening and vase life of Iris flowers. Postharv. Biol. Tech. 56: 77-84.
2.Anju, P. and Santosh, K. 2003. Effect of floral preservatives on postharvest management in Gladiolus spikes. J. Ornam. Hort. 6: 36-1.
3.Baris, M.E. and Uslu, A. 2009. Cut flower production and marketing in Turkey. Afr. J. Agric. Res. 4: 9. 765-771.
4.Beyramizadeh, A. and Azadi, P. 2007. Effect of growth regulators on shoot formation of Anthurium andreanum Lind. Anim. Sci. J. 76: 179-184. (In Persian)
5.Bhattacharjee, S.K. 2005. Post-harvest Technology of Flowers and Ornamental Plants. Pointer Pub (India), 440p.
6.Bright, J., Desikan, R., Hancock, J.T., Weir, I.S. and Neill, S.J. 2006. ABA-induced no generation and stomata closure in Arabidopsis are dependent on H2O2 synthesis. Plant J. 45: 113-122.
7.Cocetta, G. and Ferrante, A. 2018. Postharvest application of hydrogen peroxide and salicylic acid differently affects the quality and vase life of cut rose (Rosa hybrida L.) petals and leaves. Adv. Hort. Sci. 32: 3. 371-378.
8.Crowe, K.M. 2000. Effect of postharvest treatments on the microbiological quality and pesticides of lowbush blueberrise. Elec. Theses Dissert (ETD). 92p.
9.Danaee, E. and Abdossi, V. 2016. Evaluation of the effect of plant growth substances on longevity of gerbera cut flowers cv. Sorbet. Iranian J. Plant Physiol. 7: 1. 1943-1947.
10.Danaee, E., Mostofi, Y. and Moradi, P. 2011. Effect of GA3 and BA on postharvest quality and vase life of Gerbera (Gerbera jamesonii. cv. Good Timing) cut flowers. Hort. Environ. Biotechnol. 52: 2. 140-144.
11.Ebrahimzadeh, A. and Seifi, Y. 1996. Postharvest handling and storagr of cut flowers, florist greens and potted plants. Pubisher: Akhtar, 240p. (Translated in Persian)
12.Estelle, M. 1998. Cytokinin action:two receptore better than one?. Curr. Biol. 8: 539-541.
13.Faraji, S., Naderi, R. and Ibadli, O.V. 2011. Effects of post harvesting on biochemical changes in gladiolus cut flowers cultivars (White prosperity). Middel East J. Sci. Res. 9: 572-577.
14.Fathi, Gh. and Esmaeilpour, B. 2010. Plant growth substances: Principle and application. Publisher: Mashhad Univ. 288p. (Translated in Persian)
15.Garcia-Mata, G.C. and Lammattina, L. 2001. Nitric oxide induces stomatal closure and enhances the adaptiv plant responses against drought stress. Plant Physiol. 126: 1196-1204.
16.Ghasemiqasareh, M. and Kafi, M. 2012. Scientific and practical flowering. Publisher: Massoud Ghasemiqasareh,
1: 396.
17.Guo, W., Zheng, L., Zheng, Z. andZheng, W. 2003. Phytohormones regulate senescence of cut Charysanthemum. Acta Hort. 624: 349-355.
18.Han, S.S. 2000. Growth regulators reduce leaf yellowing in Easter lily caused by close spacing and root rot. Hort. Sci. 35: 543-787.
19.Hatamzadeh, A., Rezvanypour, Sh. and Hassanpour Asil, M. 2012. Postharvest life of Alstroemeria cut flowers
is extended by thidiazuron and benzyladenine. South-west J. Hort. Biol. Environ. 3: 1. 41-53.
20.Irigoyen, J.J., Emerich, D.W. and Sanchez-Diaz, M. 1992. Water stress induced changes in concentrations of proline and total soluble sugars in nodulated alfalfa (Medicago sativa L.) plants. Plant Physiol. 84: 55-60.
21.Karlidag, H., Yildirim, E. and Turan, M. 2009. Exogenous application of salicylic acid affects quality and yield of strawberry grown under antifrost heated greenhouse conditions. J. Plant Nutr. Soil Sci. 172: 270-276.
22.Kioshi, O. 2003. Effects of gibberelline and benzyl adenin on dormancy and flowering of lilium speciosum. Kanagawa Hort. Pp: 259-261.
23.Kumar, N., Srivastava, G.C. and Dixit, K. 2008. Role of sucrose synthase and invertases during petal senescence in rose (Rose hybrida L.). J. Hort. Sci. Biotech. 83: 520-524.
24.Liao, W.B., Zhang, M.L., Huang, G.B. and Yu, J.H. 2012. Hydrogen peroxide in the vase solution  increases vase lif and keeping quality of cut Oriental Trumpet hybrid lily ‘Manissa’. Sci. Hort. 139: 32-38.
25.Maalekuu, K., Elkind, Y., Leikin-Frenkel, A., Lurie, S. and Fallik, E. 2006. The relationship between water loss, lipid content, membrane integrity and LOX activity in ripe pepper fruit after storage. Postharvest Biol. Technol. 42: 248-255.
26.Mittler, R. 2002. Oxidative stress, antioxidants and stress tolerance. Trends Plant Sci. 7: 405-417.
27.Mutui, T.M., Emongor, V.E. and Hutchinson, N.J. 2001. Effect of Accel on the vase life and posthavest quality of (Alestroemeria aurantiaca L.) cut flowers. Hort. Sci. 2: 82-88.
28.Nagarja, G.S., Gowda, J.V. and Farooqui, A. 1999. Effect of growth regulators on growth and flowering of tuberose CV ”single”. Karnataka J. Agric. Sci. 12: 236-238.
29.Nezami, A., Borzooei, A., Jahani,M., Azizi, M. and Sharifi, A. 2007. Electrolyte leakage as an indicatorof freezing injury in colza (Brassica napus L.). Iranian J. Field Crop. Res.5: 1. 167-175. (In Persian)
30.Rahemi, M. 2008. Post-harvest physiology. Publisher: Shiraz Univ. 460p. (Translated in Persian)
31.Ranwala, A.P. and Miller, W.B. 2002. Effect of gibbellin treatments on flower and leaf quality of cuthybrid lilies. Acta Hort. 570: 25-210.
32.Robert, E.P. 2001. Benzyladenine and the vase life of tropical ornamentals. Postharvest Biol. Technol. 21: 303-310.
33.Sadeghi, A., Nasibi, F., Farahmand, H. and Hosseni, F. 2017. Effect of hydrogen peroxide treatment on improvement of the postharvest quality of cut Alstroemeria cut flowers. Iranian J. Hort. Sci. 48: 1. 123-131. (In Persian)
34.Sapers, G.M. 2001. Efficacy of washing and sanitizing methods for disinfection of fresh fruit and vegetable products. Food Technol. Biotechnol. 4: 305-311.
35.Shadbash, M. and Keshavarzshal, F. 2017. The Effects of nanosilver, nanosil and hydrogen peroxide on vase life cut rose (Rosa hybrida) ‘Grand Press Angela’. J. Ornam. Plant. 8: 3. 145-153.
36.Sing, A., Kumar, J. and Kumar, P. 2008. Effects of plant growth regulators and sucrose on postharvest physiology membrane stabity and vase life of cut spikes of gladiolus. Plant Growth Regul. 55: 221-229.
37.Vanherk, M., Vankoppen, M. and Smeding, S. 1998. Cultivation Guide Anthurium. First Edition. Plant Physiol. 140p.