اثر نوع منبع کودی کلسیمی بر ویژگی‌های کمی و کیفی میوه‌ی کیوی رقم "هایوارد" در زمان برداشت

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

3 پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر

4 گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

10.22069/jopp.2025.22948.3203

چکیده

سابقه و هدف: کلسیم بیشترین ماده مورد نیاز در میوه کیوی است و شاید بتوان آن را مهم‌ترین عنصر معدنی دانست که در تعیین کیفیت میوه دخالت دارد. یکی از راه‌های بهبود کیفیت و سفتی بافت میوه، تغذیه برگی تاک‌های کیوی‌فروت طی دوره رشد میوه است. لذا این پژوهش به منظور بررسی تأثیر نوع منبع کودی کلسیم بر ویژگی‌های کمی و کیفی میوه‌ی کیوی رقم "هایوارد" در زمان برداشت انجام شد.



مواد و روش‌ها: آزمایش در قالب بلوک‏های کامل تصادفی با سه منبع تامین کلسیم شامل کلرید کلسیم، نیترات کلسیم و سیلیکات کلسیم و 3 تکرار و دو زمان محلول پاشی(زمان اول: آغاز محلول‌پاشی در مرحله رشد سریع میوه، زمان دوم: آغاز محلول‌پاشی در مرحله رشد کند میوه) بر روی تاک‏های کیوی‏فروت انجام شد. دو هفته بعد از اتمام محلول‌پاشی نمونه‌برداری از برگ انجام شد و عناصر نیتروژن، کلسیم در برگ اندازه ‌گیری شد. بعد از اینکه مقدار مواد جامد محلول به حداقل 2/6 درصد رسید، میوه‌ها برداشت شده و ویژگی‌های کیفی و کمی میوه شامل وزن، رنگ پوست، مواد جامد محلول(TSS)، درصد ماده خشک، سفتی، اسیدیته قابل تیتراسیون، مقدار ویتامین ث، فنل کل، نیتروژن و کلسیم در میوه اندازه‌گیری شد.

یافته‌ها: نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت محلول‌پاشی تیمارهای کلسیم بر افزایش کلسیم و نیتروژن در برگ و میوه دارد. تیمارهای نیترات کلسیم و کلرید کلسیم منجر به افزایش 21 درصد وزن میوه در فاز رشد اول میوه شدند. محلول‌پاشی باعث افزایش سفتی بافت میوه در تیمارهای کلرید کلسیم و نیترات کلسیم در فاز اول و دوم محلول‌پاشی نسبت به تیمار شاهد شده است. بیشترین درصد ماده خشک میوه در تیمار کلرید کلسیم بوده است. تیمار نیترات کلسیم باعث افزایش 11 درصد اسیدیته قابل تیتراسیون میوه نسبت به شاهد گردید. تیمارهای محلول‌پاشی در فاز اول و دوم محلول‌پاشی تاثیری بر میزان مواد جامد محلول نداشتند. ویتامین ث در فاز اول محلول‌پاشی در تیمار کلرید کلسیم و در فاز اول و دوم محلول‌پاشی در تیمار نیترات کلسیم بیشترین مقدار بود. همچنین محلول‌پاشی باعث افزایش میزان فنول در تیمارها نسبت به تیمار شاهد شد.



نتیجه‌گیری: با استناد به نتایج این تحقیق، می‌توان گفت که محلول پاشی تیمارهای کلسیم در زمان رشد سریع و رشد کند میوه اثر مثبتی بر ویژگی‌های کیفی میوه به ویژه سفتی داشت. محلول‌پاشی تیمار کلرید کلسیم نسبت به بقیه تیمارها روی ویژگی‌های کیفی میوه نتایج بهتری داشت. به دلیل نگهداری کیوی در سردخانه و با توجه به اهمیت ماندگاری میوه در سردخانه، در کیوی کاری‌ها توصیه می‌شود محلول پاشی کلرید کلسیم طی فصل رشد میوه در مراحل رشد سریع و کند میوه انجام شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of the type of calcium fertilizer sources on the quantitative and qualitative characteristics of "Hayward" kiwi fruit at harvest time

نویسندگان [English]

  • Fatemeh Hassanzadeh Narengeboni 1
  • Mohammad Ali Bahmanyar 2
  • tahereh raiesi 3
  • Bahi Jalili 4
  • Javad Fattahi Moghaddam 3
1 Ph. D. student in Soil Science, Department in Soil Sciences and Engineering,
2 Department of Soil Sciences and Engineering, College of Agronomy, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources.
3 Citrus and Subtropical Fruit Research Center, Horticultural Science Research Institute, Agricultural Research and Education Organization (AREO), Ramsar
4 Dept. of Soil Science and Engineering, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University;
چکیده [English]

Background and purpose: Calcium is the most required substance in fruit and it can be considered as the most important mineral element that is involved in determining the quality of fruit. One of the ways to improve the quality and firmness of the fruit texture is to feed the leaves of kiwi fruit vines during the fruit growth period. Therefore, this research was conducted in order to investigate the effect of the type of calcium fertilizer source on the quantitative and qualitative characteristics of "Hayward" kiwi fruit at the time of harvest.

Materials and Methods:

materials and methods: Experiment in the form of complete randomized blocks with three sources of calcium supply including calcium chloride, calcium nitrate and calcium silicate and 3 replications and two foliar spraying times. The first time: the beginning of foliar spraying in the fast growth phase of the fruit and in the second time, the beginning of foliar spraying in the slow growth phase of the fruit It was done on kiwi fruit vines. Two weeks after the end of foliar spraying, leaf sampling was done and nitrogen, calcium elements were measured in the leaf. After the amount of soluble solids reached 6.2%, the fruits were harvested and qualitative and quantitative characteristics including fruit weight, fruit skin color, soluble solids (TSS), fruit dry matter percentage, fruit texture firmness, titratable acidity , the amount of vitamin C, total fruit phenol, fruit nitrogen, fruit potassium, fruit calcium and fruit phosphorus were measured.

Results:

The results show the positive effect of foliar spraying of calcium treatments on the increase of calcium and nitrogen in leaves and fruits. Calcium nitrate and calcium chloride treatments led to a 21% increase in fruit weight in the first phase of fruit growth. Foliar spraying has increased the hardness of fruit tissue in calcium chloride and calcium nitrate treatments in the first and second phases of foliar spraying compared to the control treatment. The highest percentage of fruit dry matter was in calcium chloride treatment. Calcium nitrate treatment has increased the titratable acidity of the fruit by 11% compared to the control. The foliar spraying treatments in the first and second phases of foliar spraying had no effect on the amount of dissolved solids. Vitamin C was the highest in the first phase of foliar spraying in calcium chloride treatment and in the first and second phase of foliar spraying in calcium nitrate treatment. Also, foliar spraying increased the amount of phenol in the treatments compared to the control treatment.

Conclusion:

Based on the results of this research, it can be said that foliar spraying of calcium treatments during fast growth and slow fruit growth had a positive effect on the quality characteristics of the fruit, especially firmness. Foliar spraying of calcium chloride treatment had better results on fruit quality characteristics than other treatments. Due to the storage of kiwi fruit in the cold room and due to the importance of the shelf life of the fruit in the cold room, it is recommended to spray calcium chloride during the fruit growing season in the fast and slow growth stages of the fruit.

کلیدواژه‌ها [English]

  • fruit weight
  • soluble solids
  • fruit texture firmness
  • vitamin C
  • Hayward kiwi fruit