‏ اثر زه‌آب نیشکر و کاربرد شاخساره‌ای آمینو اسیدهای چپ‌گرد و اسید سالیسیلیک بر خصوصیات کمی و ‏کیفی ارقام کاملینا (‏Camelina sativa L.‎‏)‏

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

2 دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

3 گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز

4 استاد گروه ژنتیک و به‌نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

5 گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

10.22069/jopp.2025.23139.3218

چکیده

گیاه دارویی-روغنی کاملینا یکی از قدیمی‌ترین گیاهان زراعی خانواده براسیکاسه می‌باشد. کمبود منابع متعارف آب در ‏سالهای اخیر اهمیت استفاده از آبهای را موردتوجه قرار داده . زه آب کشاورزی قسمت بزرگی از آبهای ‏نامتعارف را ‏تشکیل می‌دهد. در این مقاله کاربرد آمینو اسیدهای چپ‌گرد ‏ و اسید سالیسیلیک به عنوان جایگزین مناسب برای مقابله ‏با ‏اثرات نامطلوب تنش‌های مختلف محیطی بر عملکرد گیاه در نظر گرفته شده است. با این وجود، اطلاعات کمی در ‏مورد ‏مکانیسم آنها برای کاهش تنش استفاده از منابع آبی زه‌آب وجود دارد.‏ ‏ ‏به منظور بررسی اثر استفاده از زه آب نیشکر و ‏کاربرد شاخساره‌ای آمینو اسیدهای چپ‌گرد و اسید سالیسیلیک بر برخی خصوصیات کمی و کیفی ارقام کاملینا آزمایشی ‏دوساله طی سال‌های زراعی ۱۴۰2-1401 و ۱۴۰3-1402 در کشت و صنعت نیشکر حکیم فارابی واقع درجنوب استان ‏خوزستان به‌صورت کرت‌های دوبار خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی ‏منابع آبی شامل سه سطح آبیاری با آب رودخانه (شاهد)،‎ ‎آبیاری تناوبی (یکبار آب رودخانه و یکبار آبیاری با آب زهکش ‏به طور متناوب) و آبیاری با زه آب نیشکر و فاکتور فرعی کاربرد شاخساره‌ای آمینواسیدهای چپ‌گرد و اسید سالیسیلیک در ‏پنج سطح شامل بدون کاربرد شاخساره‌ای (شاهد)، آمینو اسیدهای چپ‌گرد (حاوی آمنیو اسید آلانین، آرژنین، آسپارتیک، ‏سیستئین، گلوتامیک اسید، گلوتامین، گلسین، هیستیدین، ایزولوسین، لوسین، لیزین، متیونین، فنیل آلانین، پرولین، سرین، ‏ترئونین، تریپتوفان، تیروزین، والین از محلول پایه) به میزان یک و نیم و سه لیتر در هکتار، اسید سالیسیلیک با غلظت‌های یک ‏و دو میلی مولار در مرحله گلدهی، و دو رقم سهیل و سپهر به عنوان فاکتور فرعی فرعی بودند. نتایج نشان داد که بهترین ‏عملکرد دانه و روغن در آبیاری تناوبی با کاربرد شاخساره‌ای آمینواسیدهای چپ‌گرد سه لیتر در هکتار در رقم سهیل (1691 ‏و 687 کیلوگرم) به دست آمد. رقم سپهر در شرایط آبیاری با آب رودخانه عملکرد دانه، روغن و پروتئین بالاتری داشت. ‏کاربرد شاخساره‌ای آمینواسیدهای چپ‌گرد و اسید سالیسیلیک در شرایط استفاده از زه آب و عدم استفاده از زه آب بر صفات ‏عملکرد دانه، روغن و پروتئین عملکرد زیستی، و درصد روغن و پروتئین اثر مثبت داشت. رقم سپهر در شرایط استفاده از زه ‏آب عملکرد کمتری نسبت به رقم سهیل نشان داد. کاربرد برگی آمینو اسیدهای چپ‌گرد و اسید سالیسیلیک به عنوان ‏تنظیم‌کننده‌های بالقوه برای افزایش رشد و نمو کاملینا از طریق افزایش جذب عناصر غذایی، باعث تعدیل اثرات تنش شده و ‏عملکرد دانه و روغن را بهبود داد. براساس این نتایج مشخص شد که جهت بهبود روابط یونی در کاملینا و رسیدن به بالاترین ‏میزان عملکرد می‌توان در شرایط استفاده از منابع آب آبیاری زه آب نیشکر از رقم سهیل و کاربرد شاخصاره ای ‌اسید ‏سالیسیلیک و آمینواسیدهای چپ‌‌گرد بهره برد.‏

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of sugarcane drainage water and foliar application of L-amino ‎acids and salicylic acid on qualitative and quantitative characteristics of ‎Camelina (Camelina sativa L.) cultivars

نویسندگان [English]

  • Nezhad Gharebaghi Habib 1
  • Payman Hassibi 2
  • Afrasyab Rahnama 3
  • Danial Kahrizi 4
  • Ali Monsefi 5
1 Ph.D. student, Department of Plant Production and Genetics, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran
2 Associate Professor, Department of Plant Production and Genetics, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran
3 Department of Plant Production and Genetics, Shahid Chamran University of Ahvaz
4 Professor, Department of Plant Genetics and Breeding, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
5 Associate Professor, Department of Plant Production and Genetics, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran ‎
چکیده [English]

Abstract

Background and Objectives: Camelina as a medicinal-oil plant is one of the oldest ‎cultivated ‎plants of the Brassicaceae family. ‎Agricultural drainage water constitutes a large ‎amount of unconventional waters. However, the ‎foliar application of L-amino acids and ‎salicylic acid has been considered as a suitable method ‎to mittigate the adverse effects of ‎various environmental stresses on plant. However, there is ‎little information about their ‎mechanism for reducing the stress of using drainage water ‎resources. This experiment aimed to ‎evaluate the effect of sugarcane drainage water and foliar ‎application of L-amino acids and ‎salicylic acid on qualitative and quantitative characteristics of ‎Camelina (Camelina sativa) ‎cultivars.‎



‏ ‏Materials and Methods: This study was conducted during the 2022-2023 and 2023-‎‎2024 ‎growing seasons in the sugarcane industry of Hakim Farabi, located in southern ‎Khuzestan ‎Province, in a split-split plot design based on a randomized complete block design ‎with four ‎replications. The main plots consisted of different water sources: river water irrigation ‎‎(control), ‎alternative irrigation (alternating between river water and drain water), and sugarcane ‎drainage ‎water irrigation. Foliar application of L-amino acids and salicylic acid tested at five ‎levels, ‎including control (no foliar application), The L-amino acids used included alanine, ‎arginine, ‎aspartic acid, cysteine, glutamic acid, glutamine, glycine, histidine, isoleucine, leucine, ‎lysine, ‎methionine, phenylalanine, proline, serine, threonine, tryptophan, tyrosine, and valine ‎from ‎stock solutions of 1.5 and 3 l.ha-1., and 1 and 2 millimolar concentrations of salicylic ‎acid ‎during the flowering stage, which served as sub-plots. The cultivars Sohail and Sepehr ‎were ‎assigned as sub-sub plots. Data ‎analysis were done using SAS V. 9.4.‎



Results: Results indicated that the highest seed yield over the two years was obtained from ‎river ‎water irrigation combined with a foliar application of 3 l.ha-1 of L-amino acids in the ‎Sepehr ‎cultivar (1476 and 3609 kg.ha-1). In contrast, the lowest seed and oil yield was recorded ‎for the ‎Sepehr cultivar under irrigation with sugarcane drain water. The best seed and oil yield in ‎the ‎Soheil cultivar was also achieved with a foliar application of 3 l.ha-1 of L-amino acids (687 ‎and ‎‎1691 kg/ha). The Sepehr cultivar demonstrated higher grain and biological yields under ‎river ‎water irrigation conditions.The results showed that the foliar application of L-amino ‎acids and ‎salicylic acid under the conditions of using not using drainage water had a positive ‎effect on the ‎traits of grain yield, oil and protein, biological yield, and oil and protein ‎percentage. Among all ‎treatments, the foliar application of L-amino acids at 3 liters per hectare ‎achieved the best ‎performance under the conditions of using and not using drainage water. ‎Sepehr cultivar ‎showed lower performance than the Soheil cultivar under the conditions of ‎using drainage ‎water.‎



Conclusion: Foliar application of L-amino ‎acids and salicylic acid , as potential regulators for ‎increasing the growth and development of ‎Camelina, by increasing the absorption of nutrients, ‎moderated the effects of stress and ‎improved grain oil yield. Results showed that, in order to ‎improveing ionic relations in ‎Camelina, the Soheil cultivar and the foliar application of salicylic ‎acid and L-amino acids can ‎be used in the conditions of sugarcane drainage water irrigation. ‎The foliar applications positively influenced seed yield, biological yield, Oil yield, ‎Oil ‎percentage, Seed protein percentage and protein yield under both drainage water conditions ‎and ‎normal conditions. Foliar applications of enhanced the growth and development of ‎Camelina by improving nutrient ‎absorption, mitigating stress effects, and increasing seed yield. ‎Overall, it seems that the Soheil ‎cultivar exhibited better yield stability and could be cultivated ‎successfully using drainage water ‎of sugarcane fields in the region.‎

کلیدواژه‌ها [English]

  • L-amino acids
  • Oil percentage
  • Oil yield
  • Protein yield
  • Seed protein percentage ‎