بررسی برخی ویژگی‌های کمی و کیفی قارچ دکمه‌ای (Agaricus bisporus) با استفاده از ترکیبات طبیعی

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

2 گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران.

3 گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران.

10.22069/jopp.2025.23098.3212

چکیده

امروزه فناوری تهیه ترکیبات نانومواد، با مورفولوژی‌های مختلف یکی پس از دیگری پدید آمده است. ترکیبات نانو دارای کاربردهای چند منظوره در کشاورزی به‌دلیل خواص زیست‌سازگاری برجسته می‌باشند. محصور کردن ترکیبات در اندازه نانو نشان دهنده یک تکنیک مزیت برای افزایش فعالیت بیولوژیکی آن‌ها است. بنابراین باعث افزایش اثر خاصیت ضد‌میکروبی، مانعی طبیعی در سطح بیرونی مواد‌غذایی برای جلوگیری از تبخیر آب و کنترل تبادل اکسیژن و دی‌اکسید کربن ناشی از تنفس محصول شده و خطری برای انسان و محیط‌زیست ایجاد نمی‌نمایند. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر نانوکیتوزان و نانوهیدروکسی آپاتیت و همچنین اثرات ترکیبی آن‌ها بر افزایش عمر ماندگاری قارچ دکمه‌ای انجام شد.

مواد و روش‌ها

در این آزمایش اثر پوشش‌های نانوکیتوزان و نانوهیدروکسی آپاتیت و همچنین اثرات ترکیبی آن‌ها به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بر کیفیت نگه‌داری قارچ دکمه‌ای ارزیابی شد. تیمار‌های آزمایش شامل پوشش‌دهی قارچ دکمه‌ای با غلظت‌های مختلف نانوکیتوزان (صفر، 1 درصد و 2 درصد) و نانوهیدروکسی آپاتیت (0، 40، 80 میلی گرم) به‌مدت 28 روز بود. قارچ‌ها به روش غوطه‌وری طبق تیمار مورد نظر داخل هر کدام از محلول‌های پوشش‌دهی به‌مدت پنج دقیقه قرار گرفتند. بعد از اعمال تیمار قارچ‌ها از محلول خارج شدند و به‌مدت 15 الی 30 دقیقه روی سبد مشبک (در دمای آزمایشگاه) قرار گرفتند تا مقدار اضافه ماده پوشش‌دهنده چکه کند. سپس قارچ‌ها به صورت انفرادی توزین شده و تعداد شش عدد در سه تکرار درون ظروف پلاستیکی بسته‌بندی یک بار مصرف دارای درب سوراخ‌دار منتقل شدند. سپس به یخچال با دمای چهار درجه‌ سلسیوس منتقل گردیدند. نمونه شاهد به‌مدت 5 دقیقه داخل آب مقطر غوطه‌ور شد. بعد از پوشش‌دهی ویژگی صفات، درصد کاهش وزن، سفتی بافت، باز شدن کلاهک، تغییرات قطر کلاهک، پوسیدگی، چروکیدگی، pH، بازجذب آب، پارامتر‌های شاخص رنگ و ارزیابی حسی قارچ‌ها طی 28 روز نگه‌داری یادداشت برداری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها

براساس نتایج در پوشش نانوکیتوزان یک درصد حاوی نانوهیدروکسی آپاتیت 40 میلی‌گرم کم‌ترین میزان درصد کاهش وزن، باز شدن کلاهک، تغییرات قطر کلاهک، پوسیدگی، چروکیدگی، پارامتر‌های a* (قرمزی)، ) b*زردی) و ΔE* شاخص رنگ و پارامتر لزجی در ارزیابی حسی و نیز بیش‌ترین میزان پارامتر L* (روشنایی) شاخص رنگ و پارامتر‌های طعم، رنگ، بو، سفتی و بازارپسندی ارزیابی حسی در طی 28 روز ذخیره‌سازی نسبت به شاهد حاصل شد. در تیمار کنترل (بدون پوشش) بیش‌ترین میزان درصد کاهش وزن، باز شدن کلاهک، تغییرات قطر کلاهک، پوسیدگی، چروکیدگی، پارامتر‌های a*، b* و ΔE* شاخص رنگ و لزجی در ارزیابی حسی و کم‌ترین میزان سفتی بافت، بازجذب آب، پارامتر L* شاخص رنگ، پارامترهای طعم، رنگ، بو، سفتی و بازارپسندی شاخص ارزیابی حسی در طی 28 روز ذخیره‌سازی حاصل شد.

نتیجه‌گیری

در نهایت با توجه به یافته‌های این مطالعه می‌توان چنین اظهار نمود که پوشش‌دهی ترکیبی نانوکیتوزان یک درصد حاوی نانوهیدروکسی آپاتیت 40 میلی‌گرم می‌تواند ماندگاری پس‌ازبرداشت قارچ دکمه‌ای را تا 28 روز بهبود ببخشد که تا روز 14 قابلیت بازارپسندی را دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigation of some quantitative and qualitative characteristics of button mushroom (Agaricus bisporus) using natural compoundsAbstract

نویسندگان [English]

  • Zahra Ziaei Ghahnavieh 1
  • Mohammad Reza Raji 2
  • Abdollah Ehteshamnia 2
  • Seyed Sajad Sohrabi 3
1 Department of Horticultural Sciences. Lorestan University, Khorramabad, Iran.
2 Department of Horticulture science, Lorestan University, Khoram Abad City, Iran
3 Production Engineering and Plant Genetic Department, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran.
چکیده [English]

Background and objectives

Today, the technology of preparing nanomaterials with different morphologies has emerged one after another. Nanos have versatile applications in agriculture due to their outstanding biocompatibility properties. Encapsulating compounds in nano-size represents an advantageous technique for increasing their biological activity. Therefore, it increases the antimicrobial effect, forms a natural barrier on the outer surface of food to prevent water evaporation and control the exchange of oxygen and carbon dioxide resulting from product respiration, and does not pose a risk to humans and the environment. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the effect of nanochitosan and nanohydroxyapatite, as well as their combined effects, on increasing the shelf life of button mushrooms.

Materials and Methods

For this purpose, the effect of these coatings was evaluated in a factorial experiment in a completely randomized design with three replications on the quality of button mushrooms. The experimental treatments included coating button mushrooms with different concentrations of nanochitosan (0, 1%, and 2%) and nanohydroxyapatite (0, 40, and 80 mg) for 28 days. The mushrooms were immersed in each of the coating solutions for five minutes according to the desired treatment. The mushrooms were removed from the solutions and placed on a mesh basket (at laboratory temperature) for 15 to 30 minutes to allow the excess coating to drip off. The mushrooms were then individually weighed and six in triplicate were transferred into disposable plastic containers with perforated lids. They were then transferred to a refrigerator at a temperature of four degrees Celsius. The control sample was immersed in distilled water for 5 minutes. After coating, the traits of weight loss percentage, texture firmness, cap opening, cap diameter changes, decay, shrinkage, pH, water reabsorption, color index parameters and sensory evaluation of the mushrooms were recorded and analyzed during 28 days of storage.

Results

Based on the results, the lowest percentage of weight loss, cap opening, cap diameter changes, decay, shrinkage, a, b and ΔE parameters of color index and viscosity parameter in sensory evaluation were obtained in nanochitosan coating containing 40 mg of nanohydroxyapatite, and the highest percentage of L parameter of color index and parameters of taste, color, odor, firmness and marketability of sensory evaluation during 28 days of storage compared to the control. In the control treatment (without coating), the highest percentage of weight loss, cap opening, cap diameter changes, decay, shrinkage, a, b and ΔE parameters of color index and viscosity in sensory evaluation were obtained and the lowest percentage of tissue firmness, water reabsorption, L parameter of color index, parameters of taste, color, odor, firmness and marketability of sensory evaluation index were obtained during 28 days of storage.

Conclusion

Finally, according to the findings of this study, it can be stated that the combined coating of 1% nanochitosan containing 40 mg nanohydroxyapatite can increase the post-harvest shelf life of button mushrooms up to 28 days, which is marketable by day 14.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Button mushroom
  • Natural coating
  • Nanochitosan
  • Nanohydroxyapatite
  • Shelf life