تأثیر غنی‌سازی بستر دو گونه قارچ خوراکی صدفی با برخی مکمل‌های غذایی

نوع مقاله : پژوهشی

نویسندگان

1 گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده تولید گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده تولید گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان

3 گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده تولید گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان،

10.22069/jopp.2025.23584.3251

چکیده

سابقه و هدف: قارچ‌های خوراکی صدفی Pleurotus spp.، دومین قارچ مهم کشت شده در سراسر جهان هستند که 25 درصد از کل تولید جهانی قارچ‌های خوارکی را به خود اختصاص داده‌اند. این قارچ‌ها از تجزیه‌کننده‌های اولیه هستند که به‌راحتی می-توانند روی منابع لیگنوسلولزی از جمله چوب‌های پوسیده و بقایای زراعی مانند کلش غلات و خاک اره و ... رشد کنند. بستر کشت و همچنین گونه قارچ می‌تواند یک عامل مهم در افزایش عملکرد قارچ، کیفیت آن در تبدیل زیستی و افزایش راندمان زیستی باشد. بستر کشت قارچ صدفی تعیین کننده میزان توسعه میسلیوم و میزان تولید و عملکرد قارچ است. بسترکشت نامناسب، باعث رشد غیر-معمول میسلیوم شده که منجر به کاهش ارزش غذایی قارچ و کاهش عملکرد می‌شود. نحوه آماده‌سازی بستر کشت و استفاده از مکمل‌های غذایی بر میزان عملکرد و کیفیت قارچ‌های خوراکی تاثیر گذار است. هدف از این آزمایش بررسی تأثیر بستر کشت و مکمل‌های غذایی از جمله سبوس گندم و آرد سویا بر بهبود عملکرد و رشد قارچ خوراکی صدفی Pleurotus florida و Pleurotus eryngii می‌باشد.

مواد و روش‌ها: این تحقیق در سال 1399 در سالن پرورش قارچ خوراکی واقع در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. مایه تلقیح اولیه قارچ صدفی، گونه‌های Pleurotus florida (Mont) و P. eryngii از کلکسیون قارچ گروه گیاهپزشکی تهیه گردید. در این پژوهش از کلش گندم و خاک اره به عنوان بستر با نسبت‌های مساوی برای کشت قارچ خوراکی صدفی ارینجی و کلش گندم برای کشت قارچ صدفی فلوریدا استفاده شد. مکمل‌های غذایی شامل سبوس گندم و آرد سویا در پنج سطح (0، 2، 8، 12 و 20 درصد وزن تر بستر کشت) به بسترهای کشت اضافه شدند. این آزمایش با استفاده از طرح فاکتوریل در 4 تکرار صورت گرفت. تقریبا چهار هفته پس از کشت و پس از رسیدن کلاهک‌ها به اندازه مناسب، برداشت انجام شد و به‌منظور بررسی اثر مکمل‌های غذایی، عملکرد اولیه (فلش اول)، عملکرد کل (برداشت در سه مرحله)، تعداد اندام بارده، طول دوره پنجه‌دوانی، راندمان و میزان پروتئین در هر بستر کشت محاسبه گردید. عملکرد بر اساس وزن کل قارچ‌های برداشت شده از هر بلوک بستر در طی سه فاز رشدی مورد بررسی قرار گرفت. میزان پروتئین اندام بارده نیز با اندازه گیری نیتروژن به روش کجلدال محاسبه شد.

یافته‌ها: در این پژوهش کوتاه‌ترین دوره رویشی و کمترین تعداد کلاهک در هر دو گونه قارچ، متعلق به تیمار آرد سویا 20 درصد بود. از طرفی بر اساس نتایج این پژوهش دوره رشدی گونه ارینجی کمتر از فلوریدا ثبت شد. بیشترین میانگین راندمان زیستی در گونه فلوریدا به تیمار سبوس گندم در سطح 20 درصد با میانگین 47/23 گرم تعلق گرفت. در هر دو گونه قارچ صدفی مورد مطالعه، کمترین راندمان زیستی متعلق به آرد سویا در سطح 20 درصد بود. مطابق نتایج به‌دست آمده، بیشترین میانگین عملکرد در قارچ صدفی فلوریدا در تیمار سبوس گندم با سطح 20 درصد ( 33/164 گرم) و کمترین آن در تیمار آرد سویا (41/65 گرم) مشاهده شد. بیشترین عملکرد در قارچ صدفی ارینجی در تیمار شاهد (29 درصد) و کمترین آن از تیمار آرد سویا در سطح 20 درصد به‌دست آمد. بالاترین درصد پروتئین (55 درصد) نیز در قارچ صدفی ارینجی با تیمار سبوس گندم حاصل شد.

نتیجه‌گیری: در این پژوهش مکمل سبوس گندم نسبت به سایر مکمل‌ها از طول دوره رشد میسلیوم، راندمان زیستی، عملکرد بیشتری برخوردار بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of enriching the substrate of two edible oyster mushroom species with some nutritional supplements

نویسندگان [English]

  • Kulsom Sheykhi Molshaei 1
  • Seyed esmaeil Razavi 2
  • Seyed Javad Sanei 2
  • Elahe Lotfalinezhad 3
1 Department of Plant Protection, Faculty of Plant Production, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan
2 Department of Plant Protection, Faculty of Plant Production, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan
3 Department of Plant Protection, Faculty of Plant Production, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan
چکیده [English]

Background and Objective: Edible oyster mushrooms, Pleurotus spp. are the second most important cultivated mushrooms worldwide, accounting for 25% of the total global production of edible mushrooms. These mushrooms are primary decomposers that can easily grow on lignocellulosic resources, including decayed wood and agricultural residues such as grain stubble and sawdust, etc. The culture medium and the mushroom species can be important factors in increasing mushroom yield, quality in bioconversion, and biological efficiency. The oyster mushroom culture medium determines the rate of mycelium development and mushroom production and yield. Improper culture medium causes abnormal mycelium growth, which leads to a decrease in the nutritional value of the mushroom and a decrease in yield. The method of preparing the culture medium and using nutritional supplements affects the yield and quality of edible mushrooms. This experiment aimed to investigate the effect of culture medium and nutritional supplements, including wheat bran and soybean flour, on improving the yield and growth of edible oyster mushrooms, Pleurotus florida, and Pleurotus eryngii.

Materials and Methods: This study was conducted in 2020 in the edible mushroom cultivation hall located at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. The primary inoculum of oyster mushrooms, Pleurotus florida (Mont), and P. eryngii species were prepared from the mushroom collection of the Plant Protection Department. In this study, wheat straw and sawdust were used as substrates in equal proportions for the cultivation of oyster mushrooms, and wheat straw was used for the cultivation of Pleurotus florida. Nutritional supplements, including wheat bran and soybean flour, were added to the substrates at five levels (0, 2, 8, 12, and 20 percent of the fresh weight of the substrate). This experiment was conducted using a factorial design with 4 replications. Approximately four weeks after cultivation and after the caps reached the appropriate size, harvesting was carried out, and in order to investigate the effect of nutritional supplements, initial yield (first arrow), total yield (harvested in three stages), number of fruiting bodies, length of spawn run period, biological efficiency, and protein content in each culture bed were calculated. Yield was evaluated based on the total weight of mushrooms harvested from each bed block during the three growth phases. Fruiting body protein content was also calculated by measuring nitrogen using the Kjeldahl method.

Results: In this study, the shortest vegetative period and the lowest number of fruiting bodies in both mushroom species belonged to the 20% soybean flour treatment. On the other hand, based on the results of this study, the growth period of the P. eryngii species was recorded less than that of P. florida. The highest average biological efficiency in the P. florida species was attributed to the wheat bran treatment at 20% with an average of 23.47 g. In both species studied, the lowest biological efficiency was attributed to soybean flour at 20%. According to the results obtained, the highest average yield in P. florida was observed in the wheat bran treatment at 20% (164.33 g) and the lowest in the soybean flour treatment (65.41 g). The highest yield in P. eryngii was obtained in the control treatment (29 percent) and the lowest in the soybean flour treatment at 20%. The highest protein percentage (55%) was also obtained in P. eryngii with wheat bran treatment.

Conclusion: In this study, wheat bran supplements had greater mycelium growth periods, biological efficiency, and yield than other supplements.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Pleurotus eryngii
  • Substrate
  • Soybean flour
  • Biological efficiency