اثر محلول‌پاشی عناصر پرمصرف، کم‌مصرف و مواد آلی بر عملکرد و خصوصیات میوه سیب رقم‌های ‘فوجی’ و ‘دلبار استیوال’

نوع مقاله : پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، ایران، یزد.

2 دانشیار بخش تحقیقات باغبانی، موسسه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 کارشناس بخش تحقیقات باغبانی موسسه نهال و بذر کرج

چکیده

سابقه و هدف: سیب (Malus Domestica)یکی از مهم‌ترین محصولات باغی است که هر ساله سهم زیادی از تجارت جهانی محصولات کشاورزی را به خود اختصاص می‌دهد. امروزه نقش عناصر غذایی مختلف در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت میوه مشخص شده است. از این رو، اضافه کردن متعادل کودهای شیمیایی بیشتر از سایر نهاده‌ها در افزایش تولید محصولات کشاورزی موثر است. لذا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر محلول‌پاشی با عناصر پرمصرف، کم مصرف و مواد آلی در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت میوه دو رقم سیب فوجی و دلبار استیوال انجام شد.
مواد و روش‌ها: در این تحقیق، اثر محلول‌پاشی با عناصر پرمصرف، کم مصرف و مواد آلی در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت میوه دو رقم سیب فوجی و دلبار استیوال در دو آزمایش جداگانه در سال 1394- 1393 در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه بلوک و سه تکرار در هر بلوک برای هر رقم، انجام شد. تیمارهای تغذیه‌ای شامل (تیوفر، تکامین مکس، الیگوگرین، تکامین‌مکس+ الیگوگرین، بوران+روی، تکامین‌مکس+بوران+روی، تیوفر+ بوران+ روی، الیگوگرین+ تیوفر و شاهد (بدون مصرف کود)) بودند. در پایان آزمایش، صفات کمی و کیفی میوه مورد بررسی قرار گرفت و ارزیابی‌های اقتصادی برای هر رقم به صورت جداگانه انجام شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که تمامی تیمارهای اعمال شده به غیر از تیوفر توانستند، درصد تشکیل میوه اولیه، درصد تشکیل میوه نهایی، میانگین وزن میوه، میانگین عملکرد در هر درخت و میانگین عملکرد در هر هکتار را در هر دو رقم فوجی و دلباراستیوال، به‌طور معنی‌داری نسبت به درختان شاهد، افزایش دهند. میزان سفتی بافت میوه‌ها تنها در تیمار (تکامین مکس+بور+روی) در هر دو رقم به‌طور معنی‌داری نسبت به شاهد افزایش یافته بود. در مجموع، بیشترین میزان عملکرد در هر هکتار و بیشترین افزایش عملکرد در هر هکتار نسبت به شاهد، در هر دو رقم فوجی و دلبار استیوال در درختان تیمارشده با (تکامین مکس+بور+روی)، مشاهده شد. علاوه بر افزایش کمی میوه‌ها، کیفیت میوه‌ها نیز در این تیمار نسبت به شاهد افزایش یافته بود. به‌طوریکه بیشترین درصد مواد جامد محلول، بیشترین میزان سفتی بافت میوه و کمترین درصد اسیدیته قابل تیتر در هر دو رقم در این تیمار به‌دست آمد.
نتیجه گیری: در مجموع، تیمار (تکامین مکس+بور+روی) و پس از آن تیمار (بور+روی) توانستند کمیت و کیفیت میوه‌ها را به‌طور معنی-داری افزایش دهند. از طرفی نتایج حاصل از محاسبات اقتصادی نشان داد، هرچند بیشترین میزان درآمد ناخالص باغدار به ازای فروش کل محصول و درآمد ناخالص باغدار به ازای افزایش عملکرد نسبت به شاهد در هر دو رقم با اعمال تیمار (تکامین مکس+بور+روی)، به‌دست آمد، اما در هر دو رقم، بیشترین نسبت درآمد کل و نسبت درآمد حاصل از افزایش عملکرد به ازای هر واحد هزینه در ازای مصرف کودها، در تیمار (بور+روی) مشاهده شد. این نتایج حاکی از آن است، هرچند در تیمار (تکامین مکس+بور+روی)، درآمد ناخالص و خالص باغدار به‌طور معنی-داری نسبت به تیمار (بور+روی) افزایش یافته است ولی نسبت افزایش درآمد به به ازای هر واحد هزینه در ازای مصرف این کودها نسبت به تیمار (بور+روی) به‌طور معنی‌داری، کاهش یافته است. حال با توجه به اینکه باغداران در ایران، معمولا حاضر به صرف هزینه زیادی در یک مرتبه محلول‌پاشی نمی‌باشند، حتی با توجه به اینکه درآمد ناخالص و خالص آن‌ها افزایش می‌یابد، می‌تواند پیشنهاد شود که برای محلول‌پاشی رقم‌های فوجی و دلباراستیوال از تیمار (بور با غلظت 2 در هزار+روی با غلظت 1 در هزار) در مرحله بالونی شدن گل‌ها، استفاده نمایند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of foliar spray organic and micro-macro nutrition elements on yield and fruit characteristics in Apple 'Fuji' and Delbar Estival' cultivars

نویسندگان [English]

  • Ali Momenpour 1
  • Ali Imani 2
  • Yaser Mohammad kHani 3
1 Assistant Professor, National Salinity Research Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Yazd, Iran
2 Associate Professor, Horticultural Department of Seed and Plant Improvement Institute (SPII), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
3 Expert of seed and plant institute, Division of horticulture
چکیده [English]

Background and objectives: Apple (Malus Domestica) is one of the most important horticultural crops that each year contributes a lot of the global trade in agricultural productions. Today, the role of different nutrition elements has been identified in increasing the yield and improving the quality of the fruits. Hence, the addition of balanced chemical fertilizers is more effective than other inputs in increasing agricultural production. Therefore, this research was carried out with the aim of investigation effects of some organic and micro-macro nutrition elements on yield and fruit characteristics in apple 'Fuji' and Delbar Estival' cultivars.
Materials and Methods: In this study, effects of some organic and micro-macro nutrition elements on yield and fruit characteristics in apple 'Fuji' and Delbar Estival' cultivars was investigated in two separate experiments in randomized complete blocks design with three replicates per block for each cultivar in 2013-2014. Nutrition treatments included (Thiopher, Takamin Max, Oligogrine, Takamin Max + Oligogrine, Boron + Zinc, Oligogrine +Thiopher, Takamin Max + Boron + Zinc, Thiopher + Boron + Zinc, and Control (without fertilizer)). At the end of the experiment was evaluated fruit qualitative and quantitative characteristics and economic evaluations were carried out for each cultivar separately.
Result and discussion: The results showed that all treatments except Thiopher were increased initial fruit set, final fruit set, average fruit weight, average yield per tree and average yield per hectare in both 'Fuji' and Delbar Estival' cultivars significantly compare to the control trees. Fruits tissue firmness was increased only in treatment (Takamin Max + Boron + Zinc), significantly compare to control trees. In general, the highest yield per hectare in both 'Fuji' and Delbar Estival' cultivars was observed in treated trees with (Takamin Max + Boron + Zinc). Fruits quality as well as fruits quantity were increased in this treatment significantly compare to control trees. The highest percentage of TSS and highest rate of fruit tissue firmness and the lowest percentage of acidity (TA) in the both cultivars were observed in treatment (Takamin Max + Boron + Zinc).
Conclusion: Totally, treatments (Takamin Max + Boron + Zinc) and (boron + zinc) were increased the quantity and quality of fruits significantly in compare to control, respectively. On the other hand, the results of economic calculations showed that although the highest gross income per product total sale and farmer gross income per yield increased ratio to control in both cultivars were observed in treatment (Takamin Max + Boron + Zinc), But the most of proportion total income to the per-unit cost and income obtained from yield increased ratio to per-unit cost were observed in treatment (boron + zinc). These results indicated that, although in treatment (Takamin Max + Boron + Zinc), gross and net income was increased significantly in compare to treatment (Boron + Zinc), but ratio of income increase per unit of the cost was decreased significantly in compare to treatment (boron + zinc). given that growers in Iran aren’t often willing to pay a great deal of cost at one time, even though their gross and net income increases, Therefore, it can be suggested that they be used treatment of (boron with a concentration of 2/1000 +zinc at a concentration 1/1000) in the balloon stage of flowers for Fuji and Delbar Estival cultivars,.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Apples
  • Fruit set percentage
  • Nutrition
  • Qualitative traits
  • Yield per hectare
1.Arshad, M., Gerigorian, V., Nazemiyeh, A., Khalighi, A. and Mostofi, Y. 2006. Investigation of effect foliar spray Nitrogen and Boron on qualitative and quantitative characteristics Grape (Soltani Cultivar). J. Hort. Sci. Tech. 7: 2. 123-134. (In Persian)
2.Asgharzade, A. and Babaeian, M. 2012. Foliar application of calcium borate and micronutrients effects on some characters of apple fruits in Shirvan region. Ann. Biol Res. 3: 1. 527-533.
3.Azadi, Sh. and Gharaghani, A. 2016. Effect of calcium and boron spray application on fruit’s quantitative and qualitative characteristics of ‘Golab-e Kohanz’ apple. J. Hort. Sci. 47: 4. 811-822. (In Persian)
4.Bay Bordi, A. and Malakouti, M.J. 2005. Effect of foliar spray Nitrogen, Boron and Zinc on the fruit set and qualitative of Almond fruit. J. Res. Develop. 40: 2. 32-67. (In Persian)
5.Brown, Ph., Cakmak, I. and Zhang, Q. 1993. Form and function of zinc in Soils and Plants. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht.
6.Davarynejad, G., Azizi, M. and Akheratee, M. 2008. Effect of foliar nutrition on quality, quantity and of alternate bearing of Pistachio (Pistacia Vera L.). J. Hort. Sci. 23: 1. 1-10. (In Persian)
7.Dolaty Baneh, H. and Taheri, M. 2009. Effects of foliar application of nutrient elements on fruit Set and quantitative and qualitative traits of Keshmeshi Grape Cultivar. J. Seed Plant. 25: 2. 103-109. (In Persian)
8.Dolaty Baneh, H., Hasani, A., Majidi, A., Zomorodi, Sh. and Malakouti, M.J. 2002. Effect of foliar Spray Chloride Calcium on firmness and Storage Properties of Lebanese Red Apple in Urmia Region. J. Agric. Sci. Sust. Prod. 12: 4. 47-54.
9.Ershadi, A. 1997. Investigation and comparison of the effects scion of apple cultivars Golab kohanz, Shafiabadi, Red delicious and Golden smoothie on six rootstocks Malyng and Malyng Merton, M.Sc. Thesis, Tehran University, Faculty of Agriculture, Iran, 90p.
(In Persian)
10.FAO. 2013. Food and Agricultural Commodities Production. http://faostat. Fao.Org/site/339/default.Aspx.
11.Hassan, H.S.A., Sarrwy, S.M.A. and Mostafa, E.M.A. 2010. Effect of foliar spraying with liquid organic fertilizer, some micro-nutrients, and gibberellins on leaf mineral content, fruit set, yield, and fruit quality of ''Hollywood'' plum trees. Agric. Boil. North Amer.125: 2151-7525.
12.Hewitt, E.J. 1993. Essential nutrient elements for plants in plant physiology. ABS III, Academic press. 584p.
13.Malakouti, M.J. 2005. Sustainable agriculture and increasing yield by optimizing fertilizer use in Iran. Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO). Sena Press. 30p. (In Persian)
14.Mamoudzadeh, A., Imani, A. and Masoumi, H. 2011. Preliminary study of the reaction of some almond cultivars treated with anti-frost materials. Proceeding of 1th International Congress Applied Biology, Mashhad, Iran on 10 to 11 September. 1: 321-326.
15.Marschner, H. 1995. Mineral nutrition of higher plants. Second Edition. 312p.
16.Meshcheryakov, A.M. and Alkhina, L.A. 1977. The effect of boron on yield and quality of grapes. Trudy-Tadzh-S-Kh.27: 18-133.
 17.Milošević, N. and Milošević, L. 2011. Growth, fruit size, yield performance and micronutrient status of plum trees (Prunus domestica L.). Plant. Soil Environ. 57: 12. 559-564.
18.Paul, M.V. 1999. Fertilizing temperate tree fruit and Nut crops at home. Publication of Univercity of California. 209p.
19.Pawel, W. and Wojcik, M. 2007. Effect of boron fertilization on sweet cherry tree Yield and fruit quality. Plant Nutri. 29: 10. 137-143.
20.Poozeshi, R., Zabihi, H.R., Ramazani Moghadam, M.R., Rajabzadeh, M. and Mokhtari, A. 2011. Yield and yield Components of Grape (Vitis vinefera cv. peykani) as affected by foliar application of zinc, humic acid and acetic acid. J. Hort. Sci. 25: 3. 351-360. (In Persian)
21.Praabu, C.P. and Singarm, P. 2002. Alleviation of root zone constraints through foliar application of zinc and boron for grapes. Plant. Soil Environ. 47: 10. 458-463.
22.Rasouli, M.H. and Malakouti, M.J. 2000. Investigation Zinc sulfate consumption methods on concentration of nutrition elements and quality of Apple in Salmas Region. J. Soil Water. 12: 8. 64-75.
23.Rosenberger, D.A., Schupp, J.R., Hoyingm, S.A., Cheng, L. and Watkins, C.B. 2004. Controlling bitter pit in ‘Honeycrisp’ apples. Hort. Tech. 14: 3. 342-349.
24.Run, W.R. and Johnson, GV. 1999. Improving nitrogen use efficiency for cereal production. Agronomy. 91: 357-363.
25.Tadayon, M. and Rastegar, H. 2004. Effect of foliar spray zinc, Boron, Manganese and Magnesium on qualitative and quantitative yield of Citrus Sciences (C.V: local of Jahrom). J. Hort. Sci. Tech. 5: 4. 201-204. (In Persian)
26.Talayie, A., Taheri, M. and Malakouti, M.J. 2001. Effect of foliar spray Nitrogen, Boron and Zinc on the qualitative and quantitative of Olive (Olea Europa) fruit. J. Agric. Sci.32: 2. 27-36. (In Persian)